Radiografia unei mari probleme

Tweet thisNu exista nici un program oficial care sa se ocupe de cresterea alarmanta a numarului de tineri care incearca sau chiar reusesc sa se sinucida!

Dupa cazului tinerei din Arad care s-a sinucis din cauza ca iubitul i-a controlat telefonul, o alta tanara din Moldova s-a sinucis din cauza unor poze postate pe Facebook, iar in alt capat al tarii o eleva de liceu s-a sinucis din cauza unui abuz din cauza unui profesor..iar acestea sunt doar cateva din cazurile prezentate de presa.
Ștefania Stănescu. Era elevă în clasa a zecea, la Liceulul Teoretic Callatis din Mangalia, colegă de generație cu fiica mea, care învață la același liceu. Luase o notă mică la o materie și, urmare a umilirii ei repetate de către un cadru didactic, ajunsese la concluzia că nu este bună de nimic și că nu mai are rost să trăiască.
Pentru că audierea unui candidat la funcția de ministru de finanțe și miștocăreala grobiană și agresivă a ministrului demis de finanțe, Teodorovici, au fost considerate mai importante pentru audiență, televiziunile și presa au tratat moartea Ștefaniei ca pe un fapt divers oarecare, banal, mai ales că moartea Alexandrei din Caracal ocupase o bună perioadă titlurile presei și începuse să nu mai fie un subiect atractiv. „Altă moarte a unei fete de cincisprezece ani, în altă margine a țării? Banal! S-a plictisit lumea de-atâtea morți de-adolescente! Băgați-l pe prima pagină pe fostul ministru de finanțe, cu glumițele lui de prost gust!” vor fi zicând, prin redacții, redactorii șefi ai ziarelor.

Conform raportului ‘World Happiness Report 2018’ întocmit de ONU, cele mai fericite ţări din lume sunt Finlanda, Norgevia şi Danemarca, urmate de Islanda, Elveţia şi Olanda.
Cum este posibil ca in cele mai "'fericite"' si bogate tari din lume rata sinuciderilor in randul tinerilor sa explodeze, iar la polul opus cele mai putine sinucideri sa fie inregistrate in tarile sarace din Orient sau Africa ?
Numărul de tineri ajunși la urgențe din cauza automutilării sau a tentativelor de suicid a explodat din 2008 încoace. Conform unui studiu abia lansat, au fost făcute peste 43 000 de internări între anii 2001 și 2015 doar in US si nici Romania nu sta mai bine , mai ales ca in cazul tenativelor de suicid nimeni nu tine o statistica oficiala dar intreaba orice medic de la UPU Floreasca si iti va spune "' sinucigasi ? tot mai multi domnule, si culmea provin din familii bogate..".

Hai sa ne uitam pe niste statistici privind rata sinuciderilor la tinerii sub 30 de ani [ conform datelor OMS ]

1990 - 1 caz la 100.000 locuitori

2000 - 5 cazuri la 100.000 locuitori

2018 - 10,5 cazuri la 100.000 locuitori

Sa vedem si cum arata statistica pe tari in Europa

Grecia - 3,8 cazuri la 100.000 locuitori
Romania - 10,5 cazuri la 100.000 locuitori
Franta - 12,4 cazuri la 100.000 locuitori
Tarile nordice - 17 cazuri la 100.000 locuitori

Este de remarcat explozia cazurilor de sinucideri si tentative de suicid in randul tinerilor, odata cu aparitia internetului si dezvoltarea adictiei de internet, televiziune, facebook, etc .
In paralel se observa faptul ca in tarile declarate atee si unde ateismul este la loc de cinste , cazurile de suicid au un maxim istoric si din pacate acesta continua sa creasca.

In plus rata sinuciderilor este cu 78% mai mare la tinerii care provin din familii dezorganizate sau care dupa modelul occidental aleg sa locuiasca singuri de la varste mici , in vreme ce in Orient au in tarile sarace unde tinerii locuiesc cu familiile pana la varste de 25 ani, rata sinuciderilor este aproape inexistenta, semn ca familia ramane o institutie care de la crearea ei face bine fiintei umane.

Un inginer american dar a carui familie a emigrat in US acum 70 de ani spunea : "" In Africa eram 11 frati, la fel ca ceilalti nu aveam ce sa mancam dar nimeni nu se gandea sa se sinucida din cauza lipsurilor; Cand am venit cu toata familia in Illinois, si ne-am angajat, am reusit sa ne facem cu totii o stare materiala buna, am invatat , avem case, masini, copii nostri au telefoane inteligente, avem masa din belsug pe mese, dar din cei 28 de nepoti nascuti de fratii si surorile mele, doi au avut cel putin o tentativa de suicid, pentru motive la care acolo acasa in Africa unde nu aveam nimic si muream de foame, nici nu am fi avut timp sa ne gandim"

Familia este sub asalt, copii nostri sunt sub asalt, ne aruncam credinta la cosul de gunoi, si ne miram ca tinerii aleg sa isi puna capat zilelor pentru niste ""probleme"' care acum 30 e ani cand nu exista aceasta globalizare feroce , nici nu ar fi constituit subiect de discutie.
Reclamati abuzurile la adresa iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: