Banner

INVESTIGATIE Lumeajustitiei.ro – Adevarul gol-golut despre scandalul gunoaielor de pe ruta Napoli-Romania: un bluf in spatele caruia sunt ascunse cafteli judiciare intre italieni!

Tweet this

Dupa ce presa romaneasca a lunii decembrie 2010 a preluat un articol aparut in publicatia italiana ”L Espresso”, care facea trimitere la afacerile cu gunoi provenit din Peninsula prin diferite societati din Romania ce ar avea legaturi cu ”Cosa Nostra”, brusc nu a mai aparut nimic legat de acest subiect. Tinand cont de informatiile din presa italiana, care blama Romania ca ar fi devenit piata de desfacere pentru gunoaiele de la Napoli, Lumeajustitiei.ro a realizat o ancheta jurnalistica proprie pentru a elucida aspectele vizate in acel material incriminator. Si am ajuns la propriile concluzii, dupa ce am facut rost de toate elementele necesare stabilirii motivatiei care a stat la baza reaprinderii unui scandal bazat pe informatii vechi ce datau din 2005. De fapt, in esenta, este vorba de transarea unor procese aflate pe rol la Bucuresti, in care firma ”Agenda 21” se afla in conflict cu firma italiana SIRCO SpA din Italia, detinatoare a 25,5 % din Agenda 21, litigii despre care presa italiana nu a scris nimic, dar nici nu a adus vreo proba certa in legatura cu aceasta pretinsa afacere transnationala a depozitarii gunoaielor din Napoli in Romania. La nivelul autoritatilor din Romania, nu exista nici o ancheta in care sa existe probe ca ar fi fost aduse in Romania gunoaie din Napoli si nici in Italia nu a fost incriminat nimeni pentru asa ceva. Ancheta de la Palermo a vizat altceva. Mai mult, conform informatiilor noastre, in ce priveste ecologizarea, zona Napoli-regiunea Campania este sub administrarea statului italian, nu a unor firme sau societati, motiv pentru care ar fi imposibil sa se aduca gunoi in Romania (unde exista pana in 2012 interzictia importului de gunoaie).

Intreaga poveste este mult mai complexa si are ramificatii ce trebuiesc explicate in amanunt. Cert este ca ECOREC, firma in care Agenda 21 a fost actionar cu 82 %, s-a trezit tarata artificial in acest scandal din cauza existentei acestui fost actionariat si nimic mai mult.

SIRCO, beneficiarul informatiilor lansate in presa italiana!

Din acest motiv, al existentei pachetului majoritar al SIRCO SpA din Italia in firma Agenda 21 din Romania, precum si a faptului ca italienii de la SIRCO au fost supusi anchetei judiciare declansate in 2004 la Palermo, sechestrul instituit la cererea autoritatilor italiene isi produce efectele paguboase si azi si asupra acestei firme de ecologizare din Romania (Ecorec), in conditiile in care autoritatile italiene continua sa mentina un sechestru discutabil din mai multe puncte de vedere asupra firmei SIRCO, extins si asupra participatiei acestei firme in societatea comerciala Agenda 21.

In realitate, firmei italiane SIRCO i-a picat ca o manusa aparitia acestor informatii in data de 3 decembrie 2010, pentru ca in data de 6 decembrie 2010 urma sa aiba loc in Romania o sedinta a creditorilor, in conditiile in care reprezentantii SIRCO deschisesera procedura de faliment asupra Agenda 21, pentru incapacitate de plata. La aceasta sedinta din 6 decembrie 2010 a aparut si lichidatorul italian Gaetano Cappelano Seminara, cunoscut ca fiind ”omul cu sapte masele” pentru ca tot ce a incaput pe mana lui a fost distrus pana la ultima caramida. Sedinta s-a realizat in baza convocarii facute de cabinetul de insolventa al avocatului Bogdan Giurea, numit lichidator judiciar al debitorului Agenda 21 SA in baza sentintei comerciale nr. 5657/21.09.2010 a Tribunalului Bucuresti, dar a avut drept tinta stabilirea punctului de vedere al Adunarii creditorilor in privinta dosarului nr.43696/3/2009 aflat la Tribunalul Bucuresti in care SIRCO a fost chemata in judecata de catre Agenda 21. Prin procesul verbal al Adunarii Generale a Creditorilor SC Agenda 21, care a avut loc atunci, in 6 decembrie, s-a inserat si faptul ca adunarea a hotarat, cu votul creditorului majoritar, sa nu fie continuat dosarul nr. 43696/3/2009 si sa se renunte la judecarea actiunii (vezi documentul atasat la finalul articolului) Acest lucru intra in conflict de interese si mai mult, lichidatorul nu avea cum sa fie de acord cu aceasta hotarare pentru ca incalca dreptul celorlalti actionari din firma Agenda 21 la un proces echitabil. Opt zile mai tarziu, in 14.12.2010, actionarii Agenda 21 – mai precis fratii Pileri au depus contestatie fata de lichidatorul judiciar Bogdan Giurea, solicitand inlocuirea acestuia. In 14.01.2011, cand cauza a fost prezentata judecatorului sindic, acesta a cerut lichidatorului sa renunte la hotararea Adunarii generale a Creditorilor si sa ceara termen pana la data de 25 ianuarie 2011 (cand urmeaza sa se pronunte instanta pe contestatiile depuse de Agenda 21). Din datele pe care le detinem, lichidatorul s-a dus la tribunal si a solicitat amanarea procesului de lichidare, dupa care si-a dat demisia. Interesant este ca la sedinta sus-mentionata a participat si Marco Letizi, care s-a prezentat ca ofiter al Guardia di Finanza italiana, desi nimeni nu a inteles de cauta acolo si ce rol a avut.

Pe de alta parte, pe rol se afla la tribunal dosarul deschis in 2009 de catre Agenda 21 prin cabinetul “Manta Gabriel si Asociatii”” impotriva actionarilor SIRCO, pentru daune interese ce decurg din situatia mentionata mai sus, care are termen de judecata in 9 februarie 2011, termen stabilit in urma cererii de suspendare ceruta de judecatorul sindic lichidatorului Giurea.

ECOREC suporta consecintele unei afaceri judiciare in care nu are nici o implicare! Iata istoria prescurtata a dosarului de la Palermo!

In 2005, in presa romana au aparut primele materiale legate de investigatiile care fusesera pornite la Parchetul Antimafia din Italia asupra unor personaje cu nume grele in Peninsula, presa explicand ca in Italia se verifica o structura tentaculara specifica organizatiilor de tip mafiot, suspectata ca spala milioane de euro murdari sub masca investitiilor in afaceri cu gunoaie. Pe vremea aceea se stiau destul de putine lucruri despre aceasta ancheta demarata la Palermo. La acea vreme, autoritatile italiene de lupta contra mafiei, Parchetul Antimafia, autoritati bancare de rang inalt, ofiteri de legatura din Interpol si chiar unii comisari pentru aderare din anumite sectoare speciale au alarmat autoritatile romane despre posibile transferuri de bani murdari ai Mafiei din Palermo catre Bucuresti.

Reprezentantii Agenda 21, fratii Pileri si ceilalti actionari au fost vizati tangential, in timpul anchetei care s-a desfasurat la Palermo, ca ar avea conexiuni cu mafia italiana in afaceri de spalare de bani in care principalii acuzati erau Giani Lapis si Pietro Campodonico, ambii reputati profesori la Universitatea de Stiinte Economice din Palermo. Dar, in urma anchetei nu a reiesit ceva care sa incrimineze pe fratii Pileri de vreo combinatie infractionala (vezi facsimil - al unuia dintre documentele prin care Procuratura de pe langa Tribunalul din Palermo atesta ca Sergio Pileri nu apare in registrele institutiei ca ar fi fost gasit vinovat, act datat din 2009)

Cei doi profesori universitari, Giani Lapis si Pietro Campodonico, au fost cercetati pentru spalare de bani si implicare in activitati de crima organizata. Lumeajustitiei.ro detine acest dosar, inclusiv partea de sechestru instituit asupra intregului patrimoniu al firmei SIRCO din Italia. Dupa ce anchetatorii italieni au luat la puricat toate investitiile facute de profesorul Giani Lapis din 1983 incoace, si dupa ce au audiat o gramada de martori, punand cap la cap inclusiv discutii telefonice din interceptari in cunoscuta cauza privitoare la Massimo Ciacimino (si nu Vitto Ciancimino - despre care se stie ca a avut legaturi cu Provenzano, cap al mafiei italiene - la care s-a facut referire pana acum in media), acuzatiile de spalare de bani nu s-au putut sustine, ramanand insa acuzatiile de santaj si de interpunere in anumite tranzactii. In treacat fie spus, desi presa a mentionat tot timpul numele lui Vitto Ciacimino, surse judiciare ne-au dezvaluit ca acesta a decedat de ceva vreme, si ancheta privea pe fiul acestuia, Massimo si pe alte personaje din Italia.

In anul 2005, italienii au cerut autoritatilor romane efectuarea unei comisii rogatorii, in urma careia s-a trezit verificata si firma Ecorec, unde aparea pe atunci, ca presedinte al Consiliului de Administratie, Piedro Campodonico. Actualmente, in aceasta firma, fratii Sergio si Giuseppe Pileri detin cate un procent de 1 la suta din actiuni, iar pachetul de actiuni detinut de Agenda 21 (82%) a fost cumparat, in urma executarii silite, la licitatie, de firma ”Alzalea”, al carui patron este italianul Rafaele Valente. Aceasta licitatie a avut loc in aprilie 2008.
Dupa efectuarea comisiei rogatorii, autoritatile romane si-au incheiat misiunea. La Palermo au continuat, insa, procedurile, iar procesul prin care Lapis si Ciancimino au fost trimisi in judecata se judeca la Curtea de Casatie din Roma. De ce a ajuns, insa, Agenda 21 sa ceara la aceasta ora daune interese firmei SIRCO intr-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti si care au fost pagubele suportate de Ecorec in strategia de dezvoltare de proiecte si investitii pe parcursul derularii procedurilor judiciare din Italia? Va vom elucida in curand si asupra acestor aspecte, si asupra rezultatelor de la DIICOT, din 2006, precum si in privinta efectelor sechestrului pe actiunile SIRCO in Agenda 21 din Romania!Sursa :http://www.luju.ro/dezvaluiri/anchete/investigatie-adevarul-gol-golut-despre-scandalul-gunoaielor-de-pe-ruta-napoli-romania-un-bluf-in-spatele-caruia-sunt-ascunse-cafteli-judiciare-intre-italieni

SCANDALUL GUNOAIELOR (II) - Comisia rogatorie realizata de DIICOT la cererea italienilor. Cum au instituit procurorii romani sechestru asupra actiunilor SIRCO SpA de la firma Agenda 21! (Document)


Duminic?, 23 Ianuarie 2011 13:31 | Scris de Adina A. STANCU - R. SAVALIUC | PDF | Imprimare | EmailDezvaluiri - Anchete

Povestea in stil italian legata de asa-zisa depozitare a gunoaielor de la Napoli in Romania, despre care am aratat in primul epidod al dezvalurilor noastre ca este un bluf in spatele careia se ascund cafteli judiciare intre mari afaceristi din Peninsula si problemele pe care le au unii cu altii si toti cu Justitia de la Palermo, continua cu devoalarea motivelor ce au condus la chemarea in judecata, de catre firma Agenda 21, a firmei SIRCO SpA. Pe de alta parte, amintim ca presa italiana a scris la inceputul lunii decembrie un material superflu, in care nu se dadeau mai multe elemente decat cele care aparusera si in 2005-2006 despre o ancheta de la Palermo privitoare la asa-zisa legatura a Mafiei cu societati din Romania care se ocupa de salubrizare si in care sunt actionari si afaceristi italieni, precum si despre o presupusa retea prin care s-ar realiza depozitarea gunoaielor.

Din investigatiile Lumeajustitiei.ro a reiesit ca in dosarul de la Parchetul Tribunalului din Palermo au fost anchetati, printre altii, Giani Lapis si Pietro Campodonico, profesori universitari in Palermo, care aveau si o serie de mari investitii in actiuni ale unor mari firme din Italia, sub acuzatia de spalare de bani si asociere la un grup mafiot. Pana la urma ei au fost trimisi in judecata pentru alte alte infractiuni, dar sechestrul instituit in timpul anchetei asupra firmei SIRCO SpA, care s-a extins si in Romania, printr-o comisie rogatorie realizata de DIICOT in urma cu patru ani, a avut efecte si asupra Agenda 21 unde SIRCO are 25,5 % din actiuni. Iar efectele s-au extins implicit, o perioada de timp, si asupra firmei Ecorec SA, intrucat Agenda 21 detinea 82 % din actiunile Ecorec.

La intrarea in faliment, in 2008 – dupa cum am mai scris – acest pachet de actiuni detinut de Agenda 21 la Ecorec a fost vandut, prin licitatie, de catre firma Alzalea unde este patron Rafaelo Valente, alt italian. Sechestrul asupra bunurilor SIRCO in Italia, extins si in Romania, a avut efecte negative asupra firmei Ecorec producand acesteia daune materiale majore, afirma conducerea societatii. Despre aceste aspecte vom vorbi intr-un alt episod. Azi, sa trecem la comisia rogatorie efectuata in Romania in urma cu cativa ani pe o cauza reactivata de catre presa din Peninsula in luna decembrie a anului trecut.

Sechestru instituit de DIICOT pe baza demersurilor anchetatorilor italieni

In 2006, procurorul Simona Rusu de la DIICOT-Biroul Teritorial Bucuresti a examinat cererea de comisie rogatorie formulata de Parchetul de pe langa Tribunalul din Palermo, Directia Districtuala Anti-Mafia in dosarul penal nr. 12021/04RG mod.21 D.D.A, si a constatat urmatoarele aspecte: in dosarul procurorilor italieni se efectuau cercetari la acea data cu privire la Giani Lapis, Massimo Ciancimino (n.n. - al carui tata, Vito Ciancimino fusese implicat in afacerile Mafiei conduse de ”Nasul” Provenzano), Roberto Ciancimino, Romano Tronci, Giorgio Ghiron si implicit Vito Ciancimino, acuzatiile fiind legate de ”infractiunea de investitii de bani si bunuri de provenienta ilicita ale asociatiei criminale mafiote Cosa Nostra in activitati economice si financiare, prev. De art. 648 C.p.”

Procedura penala deschisa impotriva acestor personaje a avut ca obiect actiunile constand in inregistrarea aparenta pe numele lui Giani Lapis si a membrilor familiei sale a actiunilor societatii GAS S.p.A din Palermo si ale altor societati din cadrul aceluiasi grup antreprenorial, societati care in fapt erau controlate de Vito Ciancimino, persoana condamnata in Italia prin decizia definitiva a Curtii Supreme de Apel. Prin sentinta de condamnare a lui Ciancimono, se dispusese, in 1994, masura confiscarii proprietatilor detinute de acesta. In ordinul de sechestru instituit in cauza aflata pe rol in 2005, despre care au facut atata valva ziarele italiene, Giani Lapis facuse o serie de investitii in societati comerciale italiene si straine folosind sume provenite din lichiditatile castigate prin vanzarea actiunilor ce le detinuse la grupul GAS – unde Vito Ciancimino detinea controlul prin persoane interpuse. Printre investitiile facute de acesta se numara si S.C.Agenda 21 din Bucuresti.

In Ordonanta emisa in data de 06.01.2006 (vezi ordonanta integrala atasata la finalul articolului), procurorul DIICOT, arata ca ”cercetarile efectuate de autoritatile italiene au dovedit ca societatea SIRCO SpA detinuta de Giani Palis a achizitionat 51% din capitalul social al Agenda 21 S.A., investind in acest sens aproximativ 9 milioane euro”. Pe baza dovezilor stranse, magistratul de investigatie preliminara de la Palermo a emis ordinul de sechestru inclusiv asupra bunurilor detinute de SIRCO in Agenda 21. Apelul solicitat de parti impotriva acestui ordin a fost respins de instanta din Palermo in 6 august 2005.

In cererea de comisie rogatorie, autoritatile din Italia au solicitat procurorilor din Romania aplicarea acestui ordin de sechestru. Din motivarea ordinului de sechestru se retinea ca actiunile exercitate de Giani Lapis, Massimo Ciancimino, Giorgio Ghiron, Luciana Ciancimino, Roberto Ciancimino, Giovani Ciancimino si a altor persoane a caror activitate infractionala ”urmeaza sa fie pe deplin certificata intrunesc elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 28 din Codul penal italian, constand in investitii de bani de origine ilicita in activitati economice si financiare in afara existentei vreunei prezumtii de complicitate la infractiunile care au produs acele capitaluri. „Judecatorul statueaza ca sunt indeplinite toate conditiile cerute de Codul de procedura italian a conditiilor de sechestru asigurator dat fiind ca nu exista nici o indoiala privind caracterul sechestrabil al bunurilor si subzistenta circumstantelor care atesta caracterul prezumtiv al comiterii unei infractiuni si caracterul imputabil al faptelor fara a fi necesar sa se procedeze la evaluarea substantiala a probelor de vinovatie”.

Instituirea sechestrului, inscris la Registrul Comertului

In aceeasi ordonanta, procurorul DIICOT a explicat ca „in vederea aducerii la indeplinire a solicitarii autoritatilor judiciare italiene, s-a procedat la verificarea indeplinirii conditiilor din Legea nr. 302/2004 (n.n. – privind cooperarea judiciara internationala), constatandu-se ca in cauza nu exista o hotarare definitiva potrivit careia sa se fi dispus achitarea sau incetarea procesului penal fata de persoanele ce fac obiectul procedurilor penale desfasurate de autoritatile italiene. S-a verificat indeplinirea conditiilor prev. de art. 162 din Legea nr.302/2004 constatandu-se ca infractiunea care motiveaza comisia rogatorie respectiv infractiunea de spalare de bani corespondenta infractiunii prev. de art. 648 din Codul penal italian este susceptibila de a da loc la extradare in Romania ca stat solicitat in conf. cu dispoz. art.26 si art.23 din Legea nr. 302/2004, iar indeplinirea comisiei rogatorii este compatibila cu legea statului roman”.

Procurorul Simona Rusu de la DIICOT a constatat ca „investigatiile efectuate in cauza 12021/2004 instrumentata de autoritatile italiene nu sunt definitivate in cauza nefiind intocmit actul de inculpare, motiv pentru care sechestrul asigurator a carui punere sub executare se solicita urma sa fie dus la indeplinire de autoritatile judiciare. „Dispozitiile prev. de art.118 din Codul penal roman nu sunt aplicabile intrucat autoritatile italiene nu au solicitat confiscarea speciala a actiunilor detinute de SIRCO SPA la S.C. Agenda 21 S.A., de altfel o asemenea situatie neputand fi incidenta decat in cazul existentei unei hotarari penale definitive de condamnare”, arata in 2006 procurorul DIICOT. Acesta a dispus, la acea data, prin ordonanta sus-mentionata, instituirea de masuri asiguratorii asupra unui numar de 5100 de actiuni cu o valoare nominala de 2,5 RON, reprezentand unprocent de 25,5 % din actiunile detinute de SIRCO in Agenda 21 din Romania. Drept urmare, pentru ducerea la indeplinire a acestei ordonante a fost data Rezolutia din data de 12 ianuarie 2006 (facsimil 1) care a fost dusa la indeplinire de politistii de la IGPR-DCCO. Acestia au intocmit un proces verbal si instituirea sechestrului a fost transmisa Oficiului National al Regsistrului Comertului in 16 ianuarie 2006 (facsimil 2).

In Italia, Parchetul a emis sechestru preventiv motivandu-se ca Vito Ciacimono (decedat la 19.11.2002) in concurs cu fiii sai Massimo, Luciana, Roberto si Giovani, cu Giani Lapis, Ghiron si alte persoane neidentificate ar fi atribuit fictiv lui Lapis si membrilor familiei sale proprietatea pentru cote/actiuni care ii apartineau in realitate la firmele GAS GASDOTTI AZIENDA SICILIANA SpA, AGRAGAS SpA, NORMANNA GAS SpA, GAS FONDIARIA SpA si SIRCO SpA. In decretul de sechestru preventiv apar inscrise si cotele detinute de SIRCO in Agenda 21 din Romania, custode fiind numit Gaspare Ferro si Nicola Ribolla, ulterior revocati prin decizie a judecatorului intrucat s-a aratat ca acestia ar fi avut un comportament ce nu conducea „la corecta indeplinire a insarcinarii date”. Astfel, in locul acestora, a fost numit custode si administrator judiciar avocatul Gaetano Capellano Seminara, cunoscut de italieni sub porecla de „omul cu sapte masele” intrucat tot ce a incaput pe mana lui a fost decimat.

Toate documentele pe care Lumeajustitiei.ro le-a cules in timpul investigatiei jurnalistice dovedesc ca in acest scandal al dosarului cu iz mafiot de la Palermo nu a fost niciodata vorba de export ilegal de gunoaie din Italia in Romania, ci despre infractiuni ce tineau de investitii cu bani ai unor afaceristi italieni in firme din Italia si Romania, in care erau actionari si italieni si de tranzactii suspecte prin intermediari.Sursa : http://www.luju.ro/dezvaluiri/anchete/scandalul-gunoaielor-ii-comisia-rogatorie-realizata-de-diicot-la-cererea-italienilor-cum-au-instituit-procurorii-romani-sechestru-asupra-actiunilor-sirco-spa-de-la-firma-agenda-21-document
Reclamati abuzurile la adresa iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


3 Comentarii pana acum»

 1. asistentapentruconsumatori.ro said

  am November 30 -0001 @ 12:00 am

  Lupta noastra a celor de la Asociatia http://www.AsistentaPentruConsumatori.ro se duce impotriva abuzurilor la care sunt supusi consumatorii romani.
  Pentru asta avem nevoie ca voi, sa ne scrieti despre fraudele sau abuzurile la care sunteti supusi de catre comercianti sau autoritati.
  Noi preluam sesizarile voastre si ne luptam pentru ca drepturile sa va fie recunoscute.
  TOT CE AI DE FACUT ESTE SA NE SCRII LA ADRESA office@asistentapentruconsumatori.ro

 2. vrajitorul.eu said

  am November 30 -0001 @ 12:00 am

  INTRATI PE http://www.vrajitorul.eu/ Magia afacerii dvs.
  informatii utile >> http://www.vrajitorul.eu/aplicatia/aplicatia.html

 3. INVESTIGATIE Lumeajustitiei.ro – Adevarul gol-golut despre scandalul gunoaielor de pe ruta Napoli-Romania: un bluf in spatele caruia sunt ascunse cafteli judiciare intre italieni! | Ilfovul nostru said

  am January 25 2011 @ 11:57 pm

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: