Baza legala care trebuie invocata de parintii ce refuza sa isi vaccineze copii

Tweet this


Scris de Luca Dezmir

pe 30 October 2009


Dupa o activitate de 15 ani ca medic, am crezut ca in acest domeniu nu ma mai surprinde nimic. Tocmai mi s-a demonstrat ca nu e asa. Culmea, acest lucru vine din partea unui alt medic…

Pentru simplitate, voi reproduce pasaje relevante din stirile care au fost sursa de inspiratie a acestui articol.
Elevele de 13 ani vor fi vaccinate impotriva HPV fara aviz din partea parintilor, a anuntat Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, la videochat-ul REALITATEA.NET LIVE.

Nu se mai cere aviz pentru vaccinare. Se va proceda ca la orice campanie de vaccinare scolara. Se anunta cu o zi inainte, iar cine este bolnav anunta ca nu se prezinta la scoala. (sursa)

In momentul in care am citit aceasta stire mi se parea ca am glisat, pe nesimtite, intr-o lume paralela, un melanj intre “1984? si experimentele medicale naziste din lagarele de concentrare. In primul rand am verificat din nou sursa: este vorba de realitatea.net, site-ul trustului de presa Realitatea-Catavencu. Nicidecum un blog in care se promoveaza isteric fragmente din teoria conspiratiei.

Instantaneu mi-am amintit de un drept fundamental al omului, un drept fundamental al pacientului: acela de a refuza un tratament propus de medicul care il trateaza:
Pacientul are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala asumandu-si, in scris, raspunderea pentru decizia sa; consecintele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.

— Art. 13 din Legea nr. 46/2003 a drepturilor pacientului, completata de Norma de aplicare din 7 aprilie 2004, elaborata de Ministerul Sanatatii.

M-am informat cu privire la dreptul de decizie asupra efectuarii unei interventii medicale la copii:
In ceea ce priveste minorul, caruia ii lipseste capacitatea de a consimti, trebuie tinut seama de faptul ca o interventie nu se poate efectua decat spre beneficiul sau direct si numai cu autorizatia reprezentantului legal, sau a unei alte autoritati, persoane ori instante desemnate prin lege. (sursa)

Academia Americana de Pediatrie (The American Academy of Pediatrics, AAP) a argumentat ca “intreaga doctrina” a consimtamantului informat prezinta o aplicabilitate particulara in pediatrie. In consecinta, conform AAP, consimtamantul poate fi acordat numai de catre pacientul “cu capacitate adecvata de decizie si cu imputernicire legala.

Parintii (sau alti apartinatori legali) pot acorda consimtamantul informat, iar copilului i se solicita sa-si dea acordul informat ori de cate ori este nevoie. AAP noteaza ca acordul solicitat are relevanta mai mare cand “interventia propusa nu este esentiala pentru viata copilului si/sau poate fi practicata fara un risc substantial”. (sursa)

Mi s-au confirmat informatiile pe care le stiam deja:

 1. orice pacient are dreptul de a refuza un tratament sau procedura medicala;

 2. orice tratament sau procedura medicala care se acorda unui copil se poate realiza numai dupa ce s-a obtinut consimtamantul parintelui.


Si totusi, in Romania de vis in care traim, aceste drepturi exprimate clar in lege sunt considerate nerelevante de catre un secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Sincer sa fiu, chiar nu ma intereseaza ce intentioneaza respectivul functionar de stat sa-mi impuna, eu voi refuza activ orice atingere a drepturilor mele si ale copilului meu. Pentru ca am o fetita de 13 ani care se incadreaza in segmentul vizat de campania de vaccinare a Ministerului Sanatatii.

Apropo de campanie:
DECIZIE. Parintii fetitelor de clasa a VI-a si a VII-a vor participa la un sondaj privind vaccinarea contra HPV, comandat de Ministerul Sanatatii.

Daca jumatate dintre cei o mie de parinti chestionati vor fi de acord sa isi vaccineze fetitele si inteleg in ce consta imunizarea, MS va incepe campania de vaccinare. (sursa)

Aparent, aceasta stire arata o stupizenie de nedescris a factorilor de decizie din Ministerul Sanatatii. A declansa o campanie de vaccinare in functie de un sondaj (de opinie!) efectuat in randul populatiei este ca si cum ai decide ce tip de aripi sa montezi unui avion cu reactie facand un sondaj de opinie in randul florarilor. Sper sa nu se supere florarii pe mine, dar cred ca informatiile pe care le detin despre aerodinamica si design in aviatie nu sunt suficiente pentru a construi un avion care sa zboare cu succes.

Din pacate nu e vorba de stupizenie, ci de o politica focusata de a forta populatia sa accepte un anumit tip de vaccinare.

E suficient sa faceti un surf lejer pe net si veti vedea o multime de bannere care promoveaza vaccinarea contra HPV, este suficient sa va plimbati in oras si sa vedeti bannere publicitare care duc o campanie agresiva de sustinere a acestui vaccin. Aici e vorba de interese financiare majore, care sunt instrumentate abil, pe diferite canale, inclusiv pe cele oficiale.

Sunt medic si va spun cu sinceritate: recunosc eficienta unor anumite tipuri de vaccinuri. Fata mea a facut setul de vaccinuri obligatorii (DTP-difterie, tetanos, pertusis; poliomielitic, hepatita B etc.).

In schimb am refuzat categoric vaccinarea contra HPV din motive clare:

 • este un vaccin nou, aparut de cativa ani, la care nu se cunosc efectele secundare ce pot aparea pe termen lung;

 • Gardasil (vaccinul contra HPV) produce pe patru ori mai multe decese decat celelalte tipuri de vaccinuri (sursa);

 • campania americana de vaccinare cu Gardasil-Silgard a produs 19 decese in 2007 si 28 de decese in 2008 (sursa);

 • FDA (Food and Drug Administration), institutia care se ocupa cu avizarea medicamentelor in SUA, a documentat 6723 de cazuri adverse la injectarea cu Gardasil din care 1061 au fost considerate serioase iar 142 au fost considerate a fi amenintat viata persoanei vaccinate (sursa);

 • sunt o multime de inregistrari video pe internet cu declaratii ale victimelor efectelor adverse ale acestui vaccin, adolescente si preadolescente la care s-a administrat Gardasil (vezi lista de resurse de la sfarsitul articolului).


Ia mai gandeste-te...Ia mai gandeste-te...


Privind lista de mai sus, ca parinte in primul rand si ca medic in al doilea rand, ma ingrozesc. Nu sunt dispus sa expun fata mea unor asemenea riscuri. Sunt constient de riscurile unei infectii cu HPV si de complicatiile acesteia, dar riscul poate fi redus pana la disparitie prin metode de bun simt, printre care o viata sexuala de cuplu, normala, in opozitie cu o viata sexuala libertina, cu mai multi parteneri. Acesta este mesajul pe care il transmit fetei mele.

Va intrebati, probabil, de ce a aparut un asemenea articol intr-un site de dezvoltare personala cum este Empower.ro. Motivele sunt mai multe, pentru ca rezultatul unei preocupari constante pentru dezvoltarea personala inseamna:

 • curajul sa-ti aperi drepturile;

 • capacitatea de a te lupta pentru tine si pentru cei dragi;

 • inclinatia de a condamna public o nedreptate, o constrangere care ti se impune, din partea statului sau a oricarei structuri organizationale;

 • dorinta de a informa oamenii despre pericolele care ii ameninta (pe ei sau pe copii lor).


Sunt sigur ca voi, cei care cititi aceste randuri, simtiti ca si mine. Sunt sigur ca, indiferent daca aveti sau nu copii, sunteti revoltati de modul in care se incearca sa ni se nege drepturile legale. Sunt sigur ca simtiti nevoia sa faceti ceva.

1. Transmiteti mai departe acest mesaj!

 • Recomandati acest articol (copiati adresa URL din browser) prietenilor si cunoscutilor vostri. Luati lista de adrese de email pe care o aveti si trimiteti tuturor link-ul spre acest articol sau copiati articolul in corpul mesajului.

 • Rugati prietenii vostri sa faca acelasi lucru, pentru a transforma acest mesaj intr-unul viral.

 • Daca aveti un blog, scrieti un articol in care puneti link-ul spre articolul de fata.

 • Daca aveti un cont de Facebook sau de Twitter, puneti un scurt mesaj cu link spre acest articol.

 • In orice discutie legata de subiectul de fata, nu stati pasivi, incercati sa dati informatia mai departe!


2. Daca sunteti parinti, organizati o miscare de rezistenta la scoala copilului vostru.

 • Informati copilul sa refuze orice vaccin pana nu va dati acordul scris.

 • Vorbiti cu parintii din clasa pentru a organiza o sedinta in care sa dezbateti problema vaccinarii si a necesitatii acordului scris din partea parintelui.

 • Organizati o intalnire la nivel de scoala cu toti parintii pentru a discuta aceasta problema.

 • Initiati semnarea unei declaratii comune a parintilor si a comitetului de conducere al scolii in care aratati ca refuzati orice vaccinare a copiilor inainte de a fi informati si de a semna o declaratie de acceptare din partea parintilor.


Sursa
http://www.empower.ro/sanatate/romania-tara-de-vis-vaccinarea-anti-hpv-a-copiilor-fara-acordul-parintilor/
Reclamati abuzurile la adresa iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


11 Comentarii pana acum»

 1. Zolly said

  am October 30 2009 @ 3:12 pm

  Citez ” promoveaza isteric fragmente din teoria conspiratiei”…

  Prietene ai descoperit si tu America! Teoria conspiratiei ar fi daca te uiti pe site-uri care afirma ca l-au vazut pe Elvis in viata sau OZN-urile aterizeaza pe Casa Alba sau la Cotroceni

  Daca tu consideri niste date concrete , care iata ies la iveala prin gura/afirmatiile/declaratii de presa ale unor OFICIALI atunci esti in alt timp si spatiu !

  Pune mana si citeste astea ! Cand o sa ramai paralizat sau o sa ai grave probleme de sanatate o sa dai vina tot pe teoria conspiratiei ?…

  http://www.urbanviorel.ro/category/date-despre-mercur-in-vaccinuri/

  http://urbanviorel.ro/category/vaccinuri/

  http://urbanviorel.ro/index.php?s=gardasil

  http://urbanviorel.ro/category/eugenism-eugenics/

  http://urbanviorel.ro/index.php?s=bazac

  http://urbanviorel.ro/category/ministerul-sanatatii/

  http://urbanviorel.ro/category/ciuma-rosie/

  http://urbanviorel.ro/category/silgard/

  http://urbanviorel.ro/category/autismulautism/

  http://urbanviorel.ro/2009/07/15/ce-nu-vedeti-in-mass-media-atentie-maxima-bayer-exposed-hiv-contaminated-vaccine/

  Oameni buni nu sunt impotriva medicinei moderne, iau pastile, am facut vaccinuri insa e timpul sa ne informam si sa realizam ca lucrurile acestea sunt reale , periculoase si suntem lasati in bezna ! Ca de obicei exista factori care posteaza si pe acest blog , care ar vrea toti sa ne vaccinam precum vitele si sa inchidem ochii la informatiile care sunt covarsitoare si privesc niste lucruri extrem de periculoase pentru sanatate !

  Deschideti ochii, cititi, documentati-va si nu mai inghititi gogosi !

 2. asistentapentruconsumatori.ro said

  am October 30 2009 @ 3:33 pm

  Reclamati abuzurile la care sunteti supusi la office@asistentapentruconsumatori.ro

  Lupta noastra a celor de la Asociatia http://www.AsistentaPentruConsumatori.ro se duce impotriva abuzurilor la care sunt supusi consumatorii romani.
  Pentru asta avem nevoie ca voi, sa ne scrieti despre fraudele sau abuzurile la care sunteti supusi de catre comercianti sau autoritati.
  Noi preluam sesizarile voastre si ne luptam pentru ca drepturile sa va fie recunoscute.

  TOT CE AI DE FACUT ESTE SA NE SCRII LA ADRESA office@asistentapentruconsumatori.ro

 3. www.vrajitorul.eu/ said

  am October 30 2009 @ 3:34 pm

  INTRATI PE http://www.vrajitorul.eu/ – Magia afacerii dvs.
  informatii utile >> http://www.vrajitorul.eu/aplicatia/aplicatia.html

 4. Tia said

  am October 30 2009 @ 4:41 pm

  Precizari campania de informare pentru prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinare anti-HPV

  * Autorit??ile vor lua decizia de a pune în practic? programul de vaccinare numai dupa sondarea opiniei publice in legatura cu vaccinul anti-HPV.
  * Daca majoritatea celor chesitonati va fi de acord cu vaccinarea, vor fi vaccinate doar feti?ele ai c?ror p?rin?i accept? vaccinarea, dar nu va mai fi necesar acordul în scris al acestora.

 5. http://www.urbaniulian.ro/2009/10/30/virusul-gripei-porcine-poate-fi-invins-de-antioxidanti-si-nu-prin-vaccinare/ said

  am October 30 2009 @ 5:00 pm

 6. Nils said

  am October 30 2009 @ 5:11 pm

  Doamne Fereste , vom fi mai ceva ca vitele care sunt duse de lant la vaccinat. In 22 oct. conform OMS erau 4700 de decese si la noi domnul doctor vorbeste de 2,5% din populatia tarii. Chiar nu mai are simtul masurii? iata: Pre?edintele comitetului pentru s?n?tate din parlamentul german spune c? vaccinul împotriva virusului AH1N1 ar putea avea reac?ii adverse. Vaccinul bazat pe celule canceroase extrase din aimale ar putea provoca reac?ii alergice ?i chiar apari?ia cancerului. Specialistul german sus?ine c? vaccinul va provoca mai mari pagube decât virusul în sine dar c? va aduce profit marilor companii farmaceutice. Dar……. de alt? parte, reprezentan?ii Organiza?iei Mondiale a S?n?t??ii din România, dar ?i speciali?tii români din domeniu sus?in c? aceste ipoteze sunt aberante ?i c? vaccinul nu prezint? niciun fel de risc Normal…………… Rodica Tanasescu: * Pacientul are dreptul de a accepta sau a refuza o anumita manevra medicala, ma refer aici la orice vaccin, orice tratament, orice interventie chirurgicala. Este o practica europeana veche, la noi este mai noua. Gripa clasica omoara anual mult mai multi bolnavi decat virusul AH1N1, dar asta nu inseamna ca nu exista un risc * Nu noi (medicii de familie) suntem cei care hotaram, noi suntem in acest sens executanti. Mass media a descoperit ca politicienii – incepand cu cancelarul Germaniei, functionarii publicii si militarii urmeaza sa fie vaccinati cu un alt tip de vaccin decat cel folosit pentru restul populatiei; acest tip de vaccin este considerat a fi mai usor de suportat de catre sistemul imunitar Vaccinul destinat populatie contine acceleratori, adica elemnete care amplifica elemente ale vaccinului, dar care ar putea genera efecte adverse Este vorba de o tactica foarte nefericita; este o pana politica, sper sa nu fie si o pana medicala Strategie de vaccinare nu da rezultatele scontante; dupa scandal, aproape 39 % dintre germani au declarat ca nici nu viseaza sa se vaccineze Sper sa postati.

 7. ady said

  am October 30 2009 @ 6:59 pm

  Eu zic ca ar trebui ca fiecare sa avem minim o arma!!! asta e calea cea mai eficienta de a ne apara de orice abuz pentru ca unii nu inteleg numai de frica. si frica de moarte e cea mai puternica.

 8. Daniel said

  am October 30 2009 @ 10:39 pm

  @adi

  Toti avem arme, dar nu si curaj… altii cu un cutter de taiat hartie au deturnat avioane si au doborat, chipurile, turnurile WTC.

  Un las poate avea si mitraliera, daca nu are nici macar curaj sa vorbeasca…

 9. Victor said

  am October 31 2009 @ 10:04 am

  ASTA E POLITICA DUSA DE PSD SI PDL IN FRUNTEA MINISTERULUI SANATATII.

  ORICE VANT BATE DINSPRE SUA ESTE INGHITIT DE CONDUCATORII TARII ASTEIA…DE LA FAST FOOD-URI LA HALOWEEN, DE LA ARME LA VACCINURI.

  VOI AVETI CEVA IN CAP???

 10. afacerea familiei Geoana said

  am October 31 2009 @ 11:18 am

  Funda?ia „Rena?terea”, patronat? de Mihaela Geoan?, so?ia pre?edintelui PSD Micea Geoan?, gestioneaz? o parte dintre fondurile dirijate de ministerul MS, destinate prevenirii cancerului de col uterin la feti?e.
  Anul trecut, Funda?ia “Rena?terea pentru Educa?ie, S?n?tate ?i Cultur?”, condus? de Mihaela Geoan?, so?ia liderului PSD, a fost recunoscut?, prin hot?râre aprobat? de Guvern, ca fiind de utilitate public?, statut care confer?, printre altele, drept preferen?ial la bunuri proprietate public? ?i fonduri bugetare. Efectele nu s-au l?sat a?teptate, mai ales dup? ce ministerul S?n?t??ii a fost încredin?at de Geoan? unuia dintre oamenii s?i de cas?, Ion Bazac. În mandatul acestuia, s-a decis ca fondurile alocate vaccin?rii preventive contra cancerului de col uterin s? fie utilizate pentru alte ac?iuni de prevenire, mai ales din cauza reticen?ei unor p?rin?i fa?? de vaccinul respectiv. Acum câteva luni, Ion Bazac a decis personal stoparea, pentru cel pu?in un an de zile, a vaccinarii împotriva HPV ?i a decis, totodat?, ca fondurile r?mase necheltuite din cele 23 de milioane de euro alocate programului s? fie dirijate c?tre o ampl? campanie na?ional? de informare cu privire la vaccinarea anti-HPV. Vârf de lance al campaniei respective a fost desemnat? chiar funda?ia Mihaelei Geoan?, iar aceasta primit spre administrare fondurile guvernamentale, despre care Bazac afirm? c? nu provin de la buget, ci de la companiile care produc vaccinuri anti-cancer. Mai trebuie spus c? funda?ia so?iei lui Geoan? a încercat s? ob?in? fonduri ministeriale ?i pe vremea fostului ministru, Eugen Nicol?escu, potrivit unor surse apropiate liberalului, f?r? succes, îns?.

 11. crbs said

  am November 3 2009 @ 11:52 am

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: