Banner

Originea si istoria tiganilor

Tweet this



tigani1Tiganii sunt un grup etnic ce poate fi gasit aproape in toata lumea.



In Europa, cele mai importante si numeroase grupuri traiesc in Romania, Macedonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Grecia, Spania si Serbia. In Asia, mai ales in Turcia, Caucaz, Iran si India. Tiganii au migrat chiar si in America si nordul Africii.
Se presupune ca numele de “tigani” provine din grecescul “athinganoi” tradus “a nu se atinge”. In alte limbi se spune zingari, tsigans, zigeuners, cigani sau cikani.



Originea tiganilor


Dupa cercetari pe esantioane de populatii tiganesti din intreaga Europa in 1940, savantii straini clasifica ca predominanta in cadrul indivizilor respectivi, grupa de sange de tip B ceea ce inca o data inradacineaza ideea ca originea tiganilor este straina de Europa, acestia provenind din cadrul continentului asiatic.



Tiganii erau o secta din Bizant care practicau izolationismul, iar limba lor fiind similara cu alte limbi indiene precum hindi.
Tiganii sunt originari din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. Ei faceau parte din casta Ksatriya a rajpuitilor. In 1192 armatele aliate ale principilor din Rajput au fost infrante in Batalia de la Tararori, la nord-vest de Delhi. Dupa infrangerea suferita in lupta cu Mohamed Ghur, clanul razbonic nord – indian Rajput (casta Ksatrya), ar fi plecat impreuna cu familiile spre tinuturile arabe si turce, iar mai apoi in Europa.



Migratia tiganilor in Europa
Migratia tiganilor in Europa

Istoria tiganilor


Tiganii au migrat in Iran si in Asia mediteraneana, incepand din secolul V, apoi in Imperiul Bizantin in secolul IX, de unde au patruns in sud-estul si centrul Europei (secolele X – XIV), ca si in nordul Africii. In secolul XV au patruns in Europa apuseana (in special in peninsula iberica) iar din secolul XIX in cele doua americi.
Unii cercetatori considera ca au existat mai multe valuri de migratie din India. Si astazi exista triburi nomade sau semi-nomade in India, sustinand teoria ca romii au fost nomazi de la inceput, au parasit India in timpul unei invazii si apoi au fost impinsi inspre Europa de razboaie si invazii ulterioare. O alta teorie considera romii ca fiind o casta de razboinici adunata sa lupte cu invadatorii musulmani, care a parasit India ulterior.


Limba tiganeasca are importante influente persane si armene, ceea ce dovedeste trecerea tiganilor prin aceste tari. Se pare ca din Armenia (probabil datorita invaziei turce), tiganii s-au despartit in trei grupuri, mergand inspre nordul Marii Negre, sud (pana in Egipt) si vest spre Imperiul Bizantin. Tiganii care au mers spre Imperiul Bizantin sunt cei care urmeaza sa se raspandeasca in toata Europa. Abundenta de cuvinte din limba greaca sugereaza o prezenta relativ indelungata in Imperiul Bizantin. Probabil datorita invaziei turce (din nou), tiganii au intrat in Balcani in secolul al XIV-lea, si dupa cucerirea balcanilor de catre fortele otomane unii au patruns in vestul Europei.


In Europa, tiganii au fost tinuti in sclavie in Balcani (in special Moldova si Tara Romaneasca), ori si-au continuat calatoria raspandindu-se in toata Europa, din Spania (1425) pana in Finlanda (1597). Pentru a obtine permise de trecere prin tarile din apus, unii tigani au pretins ca sunt crestini din Egipt veniti in pelerinaj (iar mai apoi, cand nu au putut sa le obtina, au falsificat astfel de permise). Acest lucru, asociat cu infatisarea lor straina, duce la denumirea engleza de “gypsy” si cea spaniola de “gitano”, de la egiptean.




Meseriile tiganilor


Ghicitul


Tiganii au avut mereu o aura misterioasa, inca de la venirea lor in Europa. Odata asociati cu o lume misterioasa a magiei, ghicitul li se potrivea perfect. Totodata, ghicitul era o modalitate simpla de a castiga bani. De-a lungul timpului, tiganii au folosit multe metode de ghicit, de la boluri de cristal, carti de tarot, pana la numerologie (interpretarea numerelor) si cititul in palma.


Totusi, o explicatie mai rezonabila este ca adevarata pricepere a ghicitoarelor este remarcabila lor abilitate de a judeca caracterul omului si a vedea ce-si doreste acesta. Adevarul e ca oamenii tin minte ce se indeplineste si uita ce nu se indeplineste.


Pentru a multumi clientii, ghicitoarele prezic deseori un viitor favorabil. Dar pentru a trezi interesul, ele ii previn de multele pericole care le stau in cale, care pot fi prevenite, desigur, tot de ele. Ca o regula, ghicitoarele nu folosesc ghicitul cu alti tigani. In comunitatea lor, tiganii au alte modalitati de a prezice viitorul si de a vindeca. Tiganii poarta deseori amulete si talismane norocoase, pentru a preveni necazurile, spiritele rele si boala.


Muzica


O alta meserie este cantatul. Tiganii sunt, probabil, cel mai bine cunoscuti datorita muzicii lor. Exista numeroase izvoare istorice care mentioneaza muzicieni tigani cantand pentru regi si imparati. De asemenea, in tot estul europei, tiganii au fost intotdeauna preferati pentru evenimente ca nunti sau sarbatori. In multe instante, statutul de muzicieni de valoare le-a permis tiganilor sa aiba privilegii greu de obtinut altfel. Spre exemplu, desi ei erau inca vanduti ca sclavi in secolul al XIX-lea in Moldova si Tara Romaneasca, muzicienii tigani de prestigiu din Transilvania imperiului Austro-Ungar aveau un rol important in comunitatile satesti si se bucurau de unele privilegii de care taranii romani nu se bucurau.


Negustori si crescatori de cai


Tiganii nu au fost priceputi doar la cantat. Alte meserii traditionale ale tiganilor? Ei au fost cunoscuti ca crescatori si vanzatori de cai din vremuri stravechi. Caii au fost intotdeauna un important factor economic in viata lor, esentiali pentru stilul de viata nomadic, fiind ingrijiti si tratati ca atare. De altfel, tiganii erau apreciati si de gadje pentru priceperea lor de a trata bolile cailor. Pe vremuri in satele romanesti, cand se imbolnavea o vaca oamenii se duceau cu ea la veterinar, dar cand se imbolnavea un cal ei se duceau la un tigan priceput. Deseori, tiganii cumparau un cal bolnav la un pret foarte mic, aveau grija de el, si cand acesta era din nou intr-o conditie buna, il vindeau la un pret mult mai mare. De aici iese o alta meserie, negustoritul. Unde sunt destul de priceputi la tocmit.



Tiganii in Romania


In tarile romane sunt semnalati in secolul XIV, fie ca mestesugari liberi organizati in satre, fie ca robi. In Evul Mediu, majoritatea tiganilor din tarile romane erau robi boieresti, domnesti sau manastiresti, ocupatiile lor principale fiind acelea de caldarari, fierari, aurari, spoitori sau cantareti.
In secolul XIX, sub influenta ideilor liberale ale revolutiei de la 1848, toti oamenii au fost declarati liberi si egali, robia tiganilor fiind definitiv abolita in 1856.



Cand, cum si de ce au migrat tiganii in Europa?


Migratia efectiva a tiganilor in Europa a inceput in secolul XIV odata cu cucerirea de catre turci a portului grecesc Gallipoli. De altfel ascensiunea triburilor nomade indiene a fost strict legata de victoriile turcesti si de faurirea puternicului Imperiu Otoman, tiganii prosperand in interiorul lui.




Vanatoarea de tigani


“Vinatoarea de tigani” se produce, in aceeasi perioada, in mai multe state. Un bon de plata, din 7 mai 1737, arata ca un ‘vinator de tigani’ dintr-un sat austriac era remunerat cu 52 de coroane (7 fripturi de vita, 28 coroane; 6 masuri de vin, 18 coroane; paine, 6 coroane). Un secol mai tirziu, in Jutland, arhivele vorbesc de o vinatoare in care au fost ucise 260 de persoane, inclusiv ‘o tiganca cu copilul ei’. In tarile scandinave, in 1560, se interzice botezarea si inmormintarea rromilor, iar in 1637, rromii gasiti pe acele teritorii puteau fi ucisi fara judecata. Ordonante similare, decretate in secolele XVIII – XIX, au ramas valabile pina in 1954. In Norvegia, intre 1687 si 1845, tiganii (tatere) trebuiau arestati, bunurile confiscate si sefii lor executati. In Danemarka, in 1536, 1554, 1561, 1570, 1574, tiganii surprinsi in teritoriu erau condamnati la munca fortata, iar din 1589, in prealabil, seful grupului era executat. In 1683 se interzice navigatorilor de a lua la bord tigani, iar din 1708, tiganii sunt incarcerati. In Elvetia, intre secolele XVI – XVII, ‘cei fara tara’ erau torturati, iar din 1580, oricine putea sa-i ucida. Din 1646, dreptul de a ‘lichida, prin bataie sau impuscare’ este institutionalizat prin ordonanta.



Holocaustul tiganilor


Prima reactie a puterilor publice fata de tigani este, in general, una de respingere, de expulzare. In Germania sint vinati, la Frankfurt, in 1449, iar la sfirsitul secolului, respingerea devine globala: Reichstag-ul, reunit la Landau si Friburg, in 1496, 1497, 1498, ii declara pe tigani ’spioni in solda turcilor’, ‘aducatori de ciuma’. Sint acuzati de brigandaj, vrajitorie si furt de copii.



In Romania
Autoritatile romane si Conducatorul Antonescu i-au deportat pe tigani in Transnistria, dar masurile anti-evreiesti, ca si cele impotriva bulgarilor, maghiarilor si, fireste, tiganilor, se regasesc inca de la infiintarea statului roman modern.


Jean Ancel, in cronograful deportarii evreilor, ‘Transnistria’, demonstreaza ca ‘toti tiganii barbati, valizi, intre 20 si 40 de ani, precum si toi evreii capabili de munca’ erau trimisi dincolo de Nistru si pusi la dispozitia germanilor.


Sonia Palty, evreica deportata in Transnistria, isi aminteste: ‘Se zvonea ca comandantul german a cerut guvernamantului roman din Transnistria sa curete malul Bugului de evrei si tigani. Tiganii fusesera si ei deportati din Romania. Erau tinuti in lagare. De-abia atunci am vazut ca pe malul Bugului, alaturi de pontonul ridicat cu citeva zile inainte, sunt sute, mii de oameni. Tigani cu corturi, cu copii, cu caini, cu caruse trase chiar de ei. Caii le fusesera luati. Asteptau inca din toiul noptii, cand ii adusesera acolo. Noi, in ghetto, nu auziseram nimic. Coloana noastra porni. Subprefectul Aristide Padure injura si lovea. Politistii ucraineni isi indesau buzunarele cu lucruri aruncate de noi. Intr-o jumatate de ora am ajuns la mal. Pe fiecare bac erau incarcati cam 60-70 tigani. (…) Tiganii erau transbordati pe malul unde ii astepta moartea. Plangeau, strigau, tipau. Si pe ei Domnul ii uitase, nu ii mai putea ajuta. Trecu un bac. Multe femei cu copii. Una, in zdrente, s-a ridicat in picioare. Tinea in brate un copil mic. Gol. A urlat ca o fiara. A ridicat copilul spre soare si l-a zvirlit in apele tulburi ale Bugului. Un urlet urias. Toate femeile de pe bac s-au ridicat in picioare si si-au aruncat copiii in apele Bugului. si, indata, s-au aruncat si ele. Unele incercau sa se inapoieze innot, pe malul romanesc. Soldatii de pe mal au inceput sa traga cu armele. Tiganii de pe ambele maluri au inceput sa urle. Padure si-a scos revolverul. A tras in plin, ucigand unul…, doi…., trei… Dar cine i-a mai numarat…?



Antropologie rasiala si genocid


Teoriile elaborate prin Rassenhygienische Forschungstelle aveau sa fie aplicate. Rasa va fi cea care va duce la solutionarea “Problemei tiganilor”.


Himmler va oferi 40 de tigani prizonieri in lagarul Sachsenhausen, profesorilor Werner Ficher si Hombeck, pentru a le da posibilitatea de a proba ca prin venele tiganilor curge sange nearian. Dupa acesti ’savanti’, peste 90% din tigani erau metisi si ateisti metisi, aveau tendinta de a contracta casatorii cu alti metisi sau, cu atat mai rau, cu germani ‘integrati’ din punct de vedere rasial.


Importanta studiului rasial este ilustrata si prin faptul ca a permis si teze de doctorat. Eva Justin, asistenta a dr.Richter, a fost interesata mai ales de descendenta tiganilor ‘foarte periculoasa pentru puritatea rasei germane’. Odata cu publicarea tezei sale asupra tarelor copiilor tigani, mii de copii au fost trimisi la Birkenau, unde au avut un destin si o suferinta egalata doar de cea a celor peste 1.500.000 de copii evrei.



“Umbla si azi prin lume, furand la drumul mare”


In 950 istoricul arab Hamza din Ispahan vorbeste despre monarhul persan Bahram Gur ce si-a incheiat domnia in jurul anului 438. De aici aflam primele marturii despre tigani cunoscuti ca zotti sau luri. Astfel regele Persiei ii va cere suveranului Indiei 12.000 de lautari care ar fi urmat sa distreze auditorii si sa se stabileasca acolo pentru a deveni agricultori si a munci pamantul primind in schimb fiecare, vite, magari si grane.


50 de ani mai tarziu in poemul epic national persan Sah (Cartea Regilor) aflam ca lurii (adica tiganii) au mancat granele si vitele refuzand munca pamantului si au fost drept urmare izgoniti de catre regele Bahram Gur. De atunci legenda spune ca tiganii: “umbla si astazi prin lume, cautand de lucru, intovarasindu-se cu cainii si cu lupii, furand la drumul mare pe timp de zi si de noapte.”


Autor: Marius



Note:
Wikipedia
Rroma.eu







Reclamati abuzurile la adresa iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


17 Comentarii pana acum»

 1. Bondocel said

  am October 18 2009 @ 12:44 am

  Daca nu erau omorati si vanati in decursul istoriei oare mai erau acum si alte nationalitati ? Sau mai corect spus peste inca 100 de ani va mai fi pe Tera si altcineva inafara de ei ?

 2. Tzeapa Voda said

  am October 18 2009 @ 9:07 am

  Grupa B nu spune nimic despre rasa, ci doar despre clima in care s-a format o populatie. Este caracteristica popoarelor ce traiesc in clima rece (scandinavi, eschimosi, indieni din Canada, siberieni, oamenii de la munte), din care unele au caracteristici fizice (si comportamentale) total opuse tiganilor. Ar fi poate un indiciu ca ar trebui sa le cautam originea aproape de Himalaya (cel mai probabil), sau eventual Desertul Gobi.
  Sa-i numim buni muzicieni e cam deplasat, muzicanti ar fi termenul potrivit.
  Vezi, de aia scandinavii si germanii au ramas mai blonzi, (cum se pare ca erau majoritatea europenilor), iar ceilalti nu 🙂

 3. Victor said

  am October 18 2009 @ 1:50 pm

  Aici Hitler a lasat o treaba neterminata.

 4. MARIUS said

  am October 18 2009 @ 6:51 pm

  un tigan bun e un tigan mort!
  si sa nu aud comentarii de rasism.daca ati fi trecut prin experienta mea cu tiganii nu ati comenta !!!

 5. Elena said

  am October 19 2009 @ 6:57 am

  Subscriu!

 6. Victor said

  am October 19 2009 @ 8:16 am

  Povestea nu spune de ce personajele nu se apala! De ce nu merg la scoala? De ce nu pot sa munceasca cinstit? Aici e o alta discutie…oare hotia, (coruptia, inselaciunea, traficul de influenta)vin de jos in sus pe scara societatii sau de sus in jos, de la alesii nostri catre ultimii oameni?

 7. vasi said

  am October 19 2009 @ 9:08 am

  cine a trait alaturi de ei stie ca nu sunt cei mai buni vecini , dara si printre ei poate se gasesc oameni de bun simt ?!

 8. asistentapentruconsumatori.ro said

  am October 19 2009 @ 11:43 am

  Reclamati abuzurile la care sunteti supusi la office@asistentapentruconsumatori.ro

  Lupta noastra a celor de la Asociatia http://www.AsistentaPentruConsumatori.ro se duce impotriva abuzurilor la care sunt supusi consumatorii romani.
  Pentru asta avem nevoie ca voi, sa ne scrieti despre fraudele sau abuzurile la care sunteti supusi de catre comercianti sau autoritati.
  Noi preluam sesizarile voastre si ne luptam pentru ca drepturile sa va fie recunoscute.

  TOT CE AI DE FACUT ESTE SA NE SCRII LA ADRESA office@asistentapentruconsumatori.ro

 9. www.vrajitorul.eu/ said

  am October 19 2009 @ 11:43 am

  INTRATI PE http://www.vrajitorul.eu/ – Magia afacerii dvs.
  informatii utile >> http://www.vrajitorul.eu/aplicatia/aplicatia.html

 10. real iulia said

  am October 19 2009 @ 3:36 pm

  Daca le-am gasit originile putem sa-i trimitem acolo?

 11. Alina Stan said

  am October 20 2009 @ 3:34 pm

  Hai sa le plangem soarta….dar noua cine ne-o plange.
  Ati folosit in acest articol denumirea de “rromi”, de ce? In toate tarile sunt numiti tigani, de ce continuam sa le spunem “rromi”?
  Nu am fost rasista si nu cred ca voi fi vreodata cu alt popor, dar pt tigani “simt” ceva “aparte” MI-AS DORI SA NU EXISTE.
  S-a depasit orice limita de bun simt, sa le dam mai multe drepturi decat au locuitorii de drept ai acestei tari. Pe mine ma macina pt ca in continuare statul le da ajutoare sociale din banii nostrii fara ca ei sa fi muncit o zi. De ce? Adica pe langa faptul ca statul ii ajuta sa ne fure, se mai ajuta si ei cu manuta lor si ne fura direct din buzunare. Ne dau in cap, ne taie cu sabiile, vand droguri, fac trafic de carne vie, au retele intregi de cersetori, violeaza…hmmm…cum sa le numim pe astea … calitati? Probabil ca da…nu poti gasi intr-un om atatea atrocitati decat intr-un tigan, ti le face pe toate..
  Asa ca nu ma intereseaza istoria lor patetica, nu au fost in stare de-a lungul timpului decat sa se stabileasca in anumite tari si sa le sece.
  Sunt inculti pana in maduva oaselor, dar nici nu vor sa invete, sunt plini de paduchi, dar nu vor sa se spele, lumea zice ca ei fura, ei zic ca li se incalca drepturile. Care drepturi????!!!! Nu au tara, sa le faca dracu cineva o tara, sa-i bage acolo si sa se descurce singuri pe spinarea lor nu pe a noastra.
  Faceti diferenta dintre un tigan si un roman: romanul sta intr-un apartament cu doua camere, munceste cinstit, daca are masina bine, daca nu, ce-i trebuie el oricum e multumit pt ca asa a fost invata cu putin, dar pe de alta parte tiganul, are bloc cu turnuri (aia nu mai poate fi numita vila odata ce are 20 de camere), masina BMW ultimul model, are aur pe el cat nu are vistieria nationala, e plin de figuri, daca deschide gura ti se face rau pt ca nu intelegi nimic din ce spune decat “fa baga-mi-as p…a, sa-mi faci, sa-mi dregi, sa-ti fac, sa-ti dreg” (tiganca e si mai “elevata”), dar tiganul nu munceste si are toate astea. De unde? De pe urma copiilor furati, de pe urma fraierelor care vroiau sa danseze la bara etc.
  Cred ca am zis prea mult, si oricum, stiti si voi toate astea.

 12. Marius Ignatescu said

  am March 6 2010 @ 4:09 pm

  Domnule Urban, articolele de pe site-ul nostru (descopera.org) se pot prelua cu o singura conditie: sa mentionati sursa, adica un link catre articol. Cer prea mult?

  http://www.descopera.org/originea-si-istoria-tiganilor

 13. io?ca said

  am June 29 2010 @ 12:59 am

  U?or s? vorbim despre o Etnie p?r?ile slabe pe care are poporul
  ?iganesc, dar p?r?ile cele bune de ce nu se spune pe care le face
  deorace ?in s? men?ionez c? majoritatea la ora actual? ?igani a
  adus României cel mai mult aur, Euro, Ma?ini, ?i mai mult de atît
  Muzica este pe primul loc, ?in s? men?ionez c? cei mai iubi?i oameni în Ungaria este ?igani, în Spania cei mai iubi?i oameni este ?igani ?i alte ??rii. ?in s? v? mai aduc la cuno?tin?? c? Români se culc cu fetele lor, se culc ta?i cu feciori lor, fac tîlh?ri la ziua nu noaptea ca ?igani, ci Români sparg B?nci ?i case de schimb ziua, ?in s? mai men?ionez c? cele mai mari spargeri pe care se face în afara României ?i tîlh?ri, am cunoscut prin anul1992 în Fran?a un Ofi?er de Poli?ie, un subofi?er de Poli?ie de la pu?c?rie, ?i înc? trei romîni care d?deau spargeri în case la Francezi ?i furau tot, mai mult de
  atît dac? veneau patroni care locuiau îi omorau,cînte crime au
  f?cut Romîni în Deaspora ?i puneau vina Romîni pe ?igani c? face,
  sînte?i un popor f?r? mil? fiinc? Antonescu a vrut s? se scape
  de dou? na?i; ?iani. ?i evrei, mai mult de atît români sînt cei mai ho?i oameni din lume nu ?igani, ?i cei mai criminali.
  ?in s? mai men?ionez c? ?igani erau acei 25 de ani în urm? care mergea lau ?i lucrau Români a?a cum spune?i voi c? erau sluji
  dar se bucurau de pînea pe care aducea copiilor s?i, dar a venit vremea de a întors Dumnezeu lumea cu curul însus ca ?igani s? fie
  cei boga?i oameni, s? fie plini la televizoare ?i mai mult Români s? fie sluji la ?igani, ?i fiinc? veni vorba de sluji, cunosc un român care pentru 20 de Roni a golit veceul ?iganului s? v? fie ru?ine de români pro?i ?i criminali care v? culca?i cu copii vo?tri,cu mamele voastre, ?i cu fetele voastre.

 14. io?ca said

  am June 29 2010 @ 1:00 am

  U?or s? vorbim despre o Etnie p?r?ile slabe pe care are poporul
  ?iganesc, dar p?r?ile cele bune de ce nu se spune pe care le face
  deorace ?in s? men?ionez c? majoritatea la ora actual? ?igani a
  adus României cel mai mult aur, Euro, Ma?ini, ?i mai mult de atît
  Muzica este pe primul loc, ?in s? men?ionez c? cei mai iubi?i oameni în Ungaria este ?igani, în Spania cei mai iubi?i oameni este ?igani ?i alte ??rii. ?in s? v? mai aduc la cuno?tin?? c? Români se culc cu fetele lor, se culc ta?i cu feciori lor, fac tîlh?ri la ziua nu noaptea ca ?igani, ci Români sparg B?nci ?i case de schimb ziua, ?in s? mai men?ionez c? cele mai mari spargeri pe care se face în afara României ?i tîlh?ri, am cunoscut prin anul1992 în Fran?a un Ofi?er de Poli?ie, un subofi?er de Poli?ie de la pu?c?rie, ?i înc? trei romîni care d?deau spargeri în case la Francezi ?i furau tot, mai mult de
  atît dac? veneau patroni care locuiau îi omorau,cînte crime au
  f?cut Romîni în Deaspora ?i puneau vina Romîni pe ?igani c? face,
  sînte?i un popor f?r? mil? fiinc? Antonescu a vrut s? se scape
  de dou? na?i; ?iani. ?i evrei, mai mult de atît români sînt cei mai ho?i oameni din lume nu ?igani, ?i cei mai criminali.
  ?in s? mai men?ionez c? ?igani erau acei 25 de ani în urm? care mergea lau ?i lucrau Români a?a cum spune?i voi c? erau sluji
  dar se bucurau de pînea pe care aducea copiilor s?i, dar a venit vremea de a întors Dumnezeu lumea cu curul însus ca ?igani s? fie
  cei boga?i oameni, s? fie plini la televizoare ?i mai mult Români s? fie sluji la ?igani, ?i fiinc? veni vorba de sluji, cunosc un român care pentru 20 de Roni a golit veceul ?iganului s? v? fie ru?ine de români pro?i ?i criminali care v? culca?i cu copii vo?tri,cu mamele voastre, ?i cu fetele voastre.

 15. Ovidiu Nicolaescu said

  am December 11 2010 @ 2:32 pm

  Intrucit nu ma consider nici extremist nici rasist, am incercat sa nu tin cont de culoarea omului, din punctul meu de vedere putind avea culoarea pielii chiar si verde… Am incercat de 2 ori sa angajez in propria firma persoane de etnie rroma. Nici una nu a facut fata testului de 15 zile premergatoare incheierii contractului de munca fara a fi surprinse in flagrant de furt din cadrul societatii. Si pentru a treia oara m-am inselat in privinta acestei etnii bazindu-ma pe faptul ca viitoarea angajata era maritata cu un politist si avea copil mic; am fost nevoit sa retrag actele de angajare chiar in momentul in care contabilul se afla in depunerea acestora la camera de munca… motivul (furt).
  Poate credeti ca si eu am o vina, creind posibilitatea acestui eveniment. IN MOD CATEGORIC NU!!! Aveam camere de supraveghere si de fiecare data anuntam viitorul angajat de sistemul de supraveghere. A fost ultima oara in care voi mai avea contact cu membrii acestei etnii in aceasta calitate. Si credeti-ma o spun cu parere de rau pentru ei, ca poate in rindul lor sa existe si exceptii dar eu nu mai risc.

  Cu stima pentru toti cititorii, aceasta este experienta mea personala, poate cei care au de invatat din ea sa fie doar mai atenti.
  Ovidiu Nicolaescu

 16. Reny said

  am November 28 2011 @ 3:29 pm

  buna ziua
  nu este adevarat ka peste tot sunt numiti tigani si ca, cuvantul rom e de ceva vreme incoace la mine in tara mai egzact Bosnia decand ma stiu un om civilizat cu putina cultura nico data nu a zis “tigan” ci ROM … printre ori care natie rase itd egzista si oameni buni dar din cauza unor care fac numai rau decad si cei buni si atunci numai avem incredere in nimen ptr ca stim bine ce vremuri sun acuma si ce este cel mai imortant trebuie educati trimis la scoala numai asa o sa reuseasca sa se integreze in lume iar cum lor majoritatea nu le place scoala si munca va fi foarte greu sa se integreze si acuma sincer vorbind ori unde au fost prin lume au facut rele si imagina tarei voastre “Romania” e zero si tot datorita lor stiti cand in strainatate spuneti Roman te crede tigan nic decum Roman ptr ca toate imaginile difuzate la tv sunt numai cu tigani cand fac rele si acuma toti cred ca romania este o tara de tigani…nu este inca dar peste 50 de ani va fi vor predomina romi

 17. stoian florin said

  am March 1 2015 @ 8:33 pm

  nimeni in lumea asta nare loc de tigani dar tote femeile la romani se indragostesc de tigani oare dece si cand ii vezi tota lumea se plange de tigani dar fara tigani nici o femeie nu pote sta dar de curvele romance dece nu vreti sa scapati si cei care a vandut tzara aia nu mai sant hoti aia nu mai fura si predofili de romani care isi futa copi nu mai vb sa va fie rusine

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: