Facultatile , imperii ale smecheriei care elibereaza diplome de someri

Tweet thisReclamati abuzurile la adresa iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu:


Facultatile , imperii ale smecheriei care elibereaza diplome de someri

Tweet this
Reclamati abuzurile la adresa iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


23 Comentarii pana acum»

 1. Daniel said

  am May 30 2009 @ 5:39 pm

  Pai e un fel de Fane Babanu (pentru cei tineri, e un Stefan Gheorghiu), care nici ala nu te califica in ceva anume, deveneai activist… dupa 89, s-a facut echivalarea, si te faceau sociolog sau ceva…

 2. stf said

  am May 30 2009 @ 9:16 pm

  Stimate Sergiu G., cred ca ti-ar fi prins mai bine o scoala de meserii. In orice caz, vederile tale se inscriu pe linia statului paternalist. Cred ca ai fi facut cariera inainte de 89 😀
  In rest… ai grija ce alegi de acum incolo!

 3. Bogdan SBG said

  am May 31 2009 @ 1:31 am

  Da, super afaceri.

 4. Vivelura said

  am May 31 2009 @ 3:20 am

  Stimate tinere, inainte de ’89 acesti specialisti ereau pregatiti la Stefan Gheorghiu si nici ei nu prea ereau “bine vazuti” de de “mediul academic” din acele vremuri. Din pacate pentru tine, vremurile cand statul asigura locuri de munca pentru toti absolventii au apus pentru totdeauna (nici nu stiu daca sa ma bucur pentru asta). Cat despre fabricile de bani nu prea esti credibil, mai ales dupa ce spune premierul Boc despre salariile de mizerie din invatamant. Acum ca le mareste si salariile va trebui sa cotizezi la greu pentru a intra in sistem. In rest voteaza EBA si poate cu fondurile europene pe care le va aduce tarii (chiar daca noi nu suntem in stare sa le cheltuim pe astea putine care sunt acum) vor apare oportunitati si pentru tine. Un sfat pe gratis totusi: inscrie-te si-n PN-L fiindca numai asa modele ca Udrea si EBA se vor inmultii si tara va prospera.

 5. nihilistu' said

  am May 31 2009 @ 4:14 am

  Hahaha… draga domnule Sergiu, dar cand te-ai inscris la OZN-ul ala de facultate, nu stiai ca nu exista “oportunitati”? De fapt, eu cred ca tu stiai. Cand te-ai inscris, si tu sperai ca si altii ca, dupa ce urmai cateva cursuri cu spoiala europeana, aveai deschis drumul catre functii bune in ministere, eventual cu plecari prin Europa si cu diurne generoase. Sau mai concret spus, tu sperai sa-ti conectezi portofelul la vaca de muls care se numeste buget, si na, ca ti-au dat teapa oamenii rai! Posturile bune din ministere sunt ocupate cu recomandare politica sau pe baza de pile de genul “e plodu’ lu’ cutare”. Naspa, nu? C’est la vie! Sau in traducere libera: asa-i la vie, urat! 🙂
  Si ca sa inchei, acum tu vrei ca cineva sa faca ceva in privinta asta. Sa se dea o lege, domle’… pai cum e posibl asa ceva! Nu mai bine, mai copchii, cascati voi ochisorii prin nomenclatorul de meserii INAINTE de a va inscrie la o facultate, poate chiar din anul 1 de liceu? Pentru ca e cam aiurea ca la 18 ani sa nu ai un raspuns la intrebarea: Ce vrei tu copile, sa te faci, cand o sa fii mare?

 6. cbabeanu said

  am May 31 2009 @ 6:46 am

  Sa ai o diploma de facultate este, asa cum indica si numele, o chestie de optiune personala; statul nu cred ca are vreo obligatie sa asigure un loc de munca fiecarui absolvent.

 7. apocas said

  am May 31 2009 @ 7:17 am

  ia sa incerce statu’ sa desfinteze sau sa limiteze locurile la facultatile fara debuseu pe piata muncii, si sa vezi revolta si greve studentesti si parintesti.
  oricum , numarul de locuri si daca functioneaza sau nu apartine deciziei senatului universitatii respective (autonomia universitara, cred ca e si in constitutie)
  (in fond ministerul – de fapt un consiliu autonom,decide ca are resurse si poate functiona decent, dar nu si daca trebuie sa functioneze)
  asa ca baiatul oricum s-a adresat bgresit, dovada ca nu a prea studiat in facultate, care e si asta o optiune

 8. Catalin HN said

  am May 31 2009 @ 2:18 pm

  Total de acord cu nihilistu’, cbabeanu si apocas.
  In plus, in ziua de azi, reprofilarile sunt la moda. Nu ai de lucru in specialitatea pe care ai obtinut-o la terminarea facultatii ? Te reprofilezi: faci un master intr-un alt domeniu, cursuri postuniversitare etc. si te califici intr-o alta meserie. De data asta insa, ai grija sa fie o meserie in care sa gasesti de lucru pe piata muncii si, foarte important, sa iti placa si sa fie compatibila cu profilul tau psihologic. Oricum, daca studiem tendintele existente pe piata muncii in Europa, vom observa ca aproape nimeni nu mai potae aborda o singura specializare pe parcursul vietii; se pare ca in medie un om va trebui sa se recalifice de cel putin 2 ori (cu unele exceptii, foarte rare, de ex. medicii specialisti cu rezultate recunoscute intr-un anume domeniu). Asa ca, draga Sergiu Gabriel H., fii fericit ca esti tanar, destept (altfel nu ai fi absolvit o facultate), dar schimba-ti modul de gandire fiindca ce vrei tu se practica doare inainte de ’89.

 9. bodo said

  am May 31 2009 @ 6:56 pm

  Da e adevarat!

  Imediat dupa ’89 legea infiintarii si acreditarii universitatilor si a facultatilor particulare a insemnat in realitate MOARTEA invatamantului universitar. Dupa revolutie s-a dat drumul la mii de “fabrici” de produs in masa, someri cu diploma. Mai bine zis s-a creat in mod artifical o inflatie de tineri cu studi universitare. S-a produs o INFLATIE fara precedent de absolventi cu diploma in toate domeniile. Centrele universitare din tara si din Bucuresti au devenit niste metropole universitare intesate de tineri studenti. Asta a avut ca efect blocarea pietei cererii fortei de munca calificata in acele orase. Cei care terminau o anumita facultate au inceput sa constate ca nu isi mai gasesc loc de munca in domeniul in care au studiat. Si pe masura ce treceu anii, fiecare generatie care termina o faculte isi gasea si mai greu un job in domeniul pe care l-au studiat. Asa se face, ca profesori care au terminat facultatea nu isi mai gaseau posturi. La fel bibliotecarii care au terminat biblioteconomia nu au mai avut unde sa se angajeze. Istoricii la fel. Cei care au terminat dreptul la fel, nu si-au mai gasit joburi in domeniul studiat decat f.f. putini. Si ce sa mai zicem de cei care au studiat ingineria. Cei mai afectati de acest fenomen au fost cei care au terminat politehnica. Cum in perioada de dupa revolutie si cam pana dupa anii 2002 cam toate activitarile industriale si-au restrans activitatea, cei care au terminat specializarile de la politehnica au avut de suferit. Procentazul celor care au reusit sa se angajeze ca ingineri a fost si este in continuare foarte mic. Singurii absolventi care si-au mai gasit joburi in domeniul in care au studiat sunt absolventii de la calculatore, informatica si cei de la electronica si automatizari, care in proportie de cca. 90-95% si-au gasit joburi in meseria pentru care s-au calificat. In rest, tinerii absolventii, in marea lor majoritate, au fost obligati de imprejurari sa isi gaseasca slujbe in cu totul alte domenii, joburi subcalificate gen: ospatari, barmani, in constructii, baby-siteri, lucratori comerciali, paznici, agenti de paza etc. Iar o mare parte din acesti tineri care ar trebui sa reprezinte viitorul Romaniei a fost silita sa ia drumul strainatatii. Asa au ajuns absolventii de istorie, de filologie, inginerie si absolventi de medicina sa culeaga capsuni si asparagus pe intinsele campii ale Spaniei si nu numai.

  Avand in vedere toate acestea, se vede f. clar cat de nociva a fost aceasta politica in domeniul invatamantului din tara noastra care s-a facut in ultimii 19 ani. A fost o catastrofa. Pentru ca a stricat tineretul. Datorita acestei politici aplicate in domeniul invatamantului, astazi nu mai sunt tineri care sa faca munca la tara sau in alte parti unde e nevoie de ei. Pentru ca au fost amagiti de universitatile de stat si de cele particulare cu o foaie de hartie, care cica se numeste diploma, cu care multi cred ca s-au sters la k cu ea, datorita lipsei de valoare a acesteia.
  E adevarat ca nu toti absolventii sunt straluciti. Foarte multi dintre ai au terminat faculatile cu valuta in bunzunar si cu alte atentii la profesori. Ba mai grav la f.f-uri diploma in sine a ajuns sa fie platita in euroi. Asa au ajuns multi tineri cau diploma sa fie cu nasul pe sus, fara asi da seama ca nu au facut o facultate cum ar trebui sa se faca in mod normal. Dar ce mai e normal in tara asta?

  Avand in vedere acestea precum si regresul sociatatii si a economiei in tara noastra din ultimii 20 de ani, aceasta productie de diplome pe banda a inrautatit si mai mult situatia tineretului. Pentru ca a produs o generatie de inadaptabili, de frustrati, de someri cu diploma, oameni care nu mai pot accepta conditia in care traiesc si care li se ofera de catre sociatate. Acestia sunt debusolati si in mare parte au plecat din tara definiv, uitand ne neamplinirile din aceasta tara si totala lipsa de sanse.

  Asa ca, de acum incolo ar trebui luate masuri de restrangere a acestor ciuperci care au impanzit Romania de 19 ani incoace. Va trebui sa facem ca doar cateva centre din tara sa functioneze si sa produca absolventi de calitate superioara nu din aceeia de care se produc acum. Asta trebuie facut acum domnule Urban. Trebuie reconstruita din temelii legea invatamantului universitar si cea a acreditatari si functionarii universitatilor de orice rang din tara asta.

 10. omg said

  am June 1 2009 @ 12:03 am

  in aceeasi situatie sunt si cei care termina si la o facultate de stat, fie ca e de drept, de economie, tehnica etc
  nimic nou sub soare
  putini din cei care termina o facultate ajung sa munceasca in profesia in care s-au pregatit
  restul ajung: vanzatori, portari, agenti de asigurari etc
  am citit despre un bodyguard la un club, care avea 2 diplome
  sa nu ne mintim, totusi: din cei mentionati mai sus, cu f putine exceptii, sunt acei “taraie-braie” care nu tzin minte numele nici macar al unui prof cu care a avut examen
  iar din cei care au venit de placere la cursuri, si au “sclipit” mai mult sau mai putin in timpul facultatii, aceia nu au nici o problema in a-si gasi un job bun
  din nou, cu f putine exceptii care nu fac decat sa intareasca regula

 11. LastChance said

  am June 1 2009 @ 9:43 am

  este normal ceea ce s-a intamplat dupa ’89, aparirtia facultatilor particulare. Nu este normala angajarea celor de la stat pe pile si nu pe competente, la particular poti sa ai zece diplome sau nici una importanta este pregatirea pe care o ai si cat profit aduci prin ceea ce faci. Da este nevoie si de facultati cu orientare politica, se vede ca cei din clica se vad amenintati acum exista riscul sa apara politicieni din alte zone decat din clica lor. Zidul MBA-ului dupa care se ascundeau cativa incapabili cu acte proveniti din clica lor a fost spart. Sa stiti ca muti dintre cei care au luat diplome pa vreamea impuscatului le-au luat cu PCR adica Pile Relatii Cunostinte. Eu zic sa aibe toti diplome de facultate si MBA si sa inceapa concurenta !!! asta este salvarea.

 12. Elena said

  am June 1 2009 @ 10:10 am

  Total de acord cu cbabeanu!!!!!!

 13. Faqt said

  am June 1 2009 @ 10:29 am

  Admitere facila… examene pe credit (shi pe $…), shcoala pe bani = diplome fara “acoperire”+ “specialishti in nik”…

  Piatza muncii e deconectata de piatza educatiei….
  Exista acum inflatie de “posesori de diploma de economist/jurist/europenist/…” shi deficit de ingineri/medici/… (care sa shtie care-i treaba…totushi…)

  Daca sfarshitul “iepocii” ne-a aflat cu butada ” arunci un bolovan intr-un caine, shi loveshti un inginer”, iaca ca ne-am orientat… “diplomat shomer” e tzinta involuntara…

  Absolventzii Bologna (ciclul inferior, 3ani…)…din UE; se vor (shi vor fi…) echivalentul absolventului de “colegiu” din state… calificatzi general, in nimic, numai buni pentru cariera …de house-wife…, comis-voiajor etc…
  Care-i apt…se face MASTER ( tot in nik????)Doctor, etc…

  Apropo…. la altzii, PRACTICA in domeniu e conditzie pentru a urma ciclul superior… La noi TOTI care au Money…sunt geniali!!! D-aia nu ne baga nimeni in sama…diplomele ; cartoane emise de individualitatzi (proaspete…) dubioase… SRL-uri cu titlu de Universitate shi “profesori (dr.)…” ultra(in)competentzi…

  De MODELE… cine mai are nevoie???

  Cu tinerii… (dez)orientatzi … cine sta de vorba? Sa le spuna ce insemna “pe vremuri” o ADMITERE LA FACULTATE….???
  Shi ce insemna, sa fii STUDENT…
  Seralishtii din vremea “comunismului” invatzau (shi shtiau…) mai multe decat cel mai tare cursant “cu taxa”… (iarashi…la pariu…)

  Toate bune…!!!
  Bucuratzi-va ca ei or sa ne plateasca pensiile…

 14. janoscsoro said

  am June 1 2009 @ 10:34 am

  🙂 Conteaza ceea ce poti face cu ce ai studiat, nu cred ca are rost sa astepti nik de la stat si alte structuri de genu asta decat piedici si amenzi

 15. LastChance said

  am June 1 2009 @ 1:02 pm

  faqt, nu va baga in seama deoarece ei pot face bani fara voi, iar voi “les enfant prodige” ati dat cu noroi pe trecut si pe idealul revolutiei ati sarit sa consumati gunoaiele westului, nu ati fost in stare sa creeati nimic in afara de muzica “playback” asa ca daca nu miscati ceva asa ramane ever

 16. LastChance said

  am June 1 2009 @ 3:24 pm

  oameni destepti manariti de politicieni jmecheri asta vreti sau cati mai multi de bil gates, steve jobs ….

 17. eu said

  am June 1 2009 @ 4:22 pm

  Astia care tot postati…si va bateticu caramida in piept…
  Cand o sa intelegeti ca intre stat si cetatean trebuie sa existe o relationare…Eu ca platitor de atatea impozite in tara asta , am dreptul sa-mi doresc un trai mai bun pt mine.Toata deontologia asta si datul asta cu parerea nu ajuta la nimic…Nu realizati ca cei veniti din blocul comunist , sustin tara asta?In mare parte?O sa se duca si acei oameni…Atunci voi fi curios cati dintre voi il vor mai blama pe dl care a facut sesizarea de mai sus.O universitate nu trebuie infiintat , autorizata , acreditata doar de dragul de a avea studenti..Ci trebuie sa fie in stare sa-si integreze studentii pe care ii are in societate la terminarea studiilor…Sa-i sprijine…Deontologii si profesorii aia care tot vin si predau si-si dau cu parerea…o fac doar pt ei..La fel si conducerile facultatilor…nu-si dau silinta sa creeze programe fezabile pt integrarea tinerilor…Se gandesc doar la scaune…

  Statul ca tot veni vorba…trebuie sa creeze legi , lipsite de de lacune si de ambiguitati…Sa spuna clar ce poate face fiecare cu studiile pe care le-a terminat…
  De asemnenea ar trebui sa existe o lege care sa-i avantajeze pe absolventii de studii superioare…Angajatorul sa fie obligat sa plateasca un intelectual la justa lui valoare…Acum si acest lucru este lasat in voia sortii…La libera alegere a angajatorului…

  Vi se pare normal???

 18. LastChance said

  am June 1 2009 @ 5:18 pm

  “Angajatorul sa fie obligat sa plateasca un intelectual la justa lui valoare…” daca are acesta valoare, asta se face cu un concurs

 19. Silviu B. said

  am June 1 2009 @ 6:54 pm

  Acum poti sa-ti exprimi nemultumirea si pe http://www.reclamatieonline.ro

  Primul sistem online din Romania care iti permite sa-ti exprimi nemultumirea privind anumite produse sau servicii pe care le-ai cumparat. Speram ca demersul nostru va schimba nivelul calitativ al produselor si serviciilor din Romania.

  Te asteptam sa te alaturi si tu demersului nostru!

 20. bodo said

  am June 2 2009 @ 2:11 pm

  @ eu
  @ LastChance

  Din pacate angajatorul plateste in functie de oferta de mana de lucru care ii bate la poarta.

  Ce sa ii faci daca acum e inflatie de “intelectuali”, eu le-as zice de absolventi cu diplome. De ce oare, pentru postruri de lacatus mecanic sau de ambalator se prezinta tot felul de absolventi de politehnica sau de cinestie ce alta facultate. Pai eu ca patron ce vrei sa fac? Daca pe postul de ambalator nu se prezinta decat tineri care au terminat ingineria sau istoria, vrei sa ii platesc dublu fata de nivelul de salarizare care i l-as fi dat unuia care terminca doar seralul sau zece clase? Ca doar tot aia va face ca si unul care a terminat profesionala sau zece clase.
  Si chiar si pe postul de inginer, daca se prezinta 40 de absolventi la interviu si pe internet aplica nu mai putin de 385 de persoane, ce sa faca un angajator daca are de unde sa aleaga. Il pastreaza pe acela care se multumeste cu salariul cel mai mic. Si care bineanteles ii face si treaba cum vrea seful.

  Asa e structurata forta de munca, la ora actuala, in tara asta. Nu se mai angajaza nici dracu pe postruri de asamblator, ambalator, tesator, prelucrator prin aschiere si altele de tipul acesta. Singuri care se prezinta la interviu sunt tot studenti an terminal sau proaspeti absolventi care nu isi gasesc de lucru in meseria pentru care s-au pregatit. Si de vina sunt numai politicile guvernelor de dupa revolutie care nu s-au mai gandit la consecintele pe care le are o asemenea politica in invatamant.

  Daca voua vi se pare normal asa ceva, mie nu mi se pare normal.

 21. omg said

  am June 3 2009 @ 10:57 am

  iarasi povestea cu cerere si oferta

  pentru ce sa plateasca un angajator din romania salarii la nivel european, cand are masa plina de cv-uri?!

  @faqt
  ai impresia ca in 5 ani de lipsa de interes inveti mai mult decat in 3?
  nu, deloc… pur si simplu cheltuiesti mai multe resurse…

  cine e intreresat si vreas a practice acea meserie, are posibilitatea inscrierii la un master

 22. apocas said

  am June 3 2009 @ 3:22 pm

  singurul aspect relevant relativ la oarba autonomie universitara si necorelarea cu piata muncii, este faptul ca autonomia asta traieste pe banii contribuabililor

  exista insa si contra aspectul : dreptul – absolut – la libera educatie, adica invat ce vreau eu, pt ca tata a contribit si eu voi contribui. (dar “volentis non fi injuria”)

 23. apocas said

  am June 3 2009 @ 3:29 pm

  scuze
  “volentis non fit injuria” = cel care a vrut , sa nu se planga

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: