Banner

Marturii din infernul comunist din Moldova

Tweet thisReclamati abuzurile la adresa iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu:


Marturii din infernul comunist din Moldova

Tweet this
Reclamati abuzurile la adresa iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


5 Comentarii pana acum»

 1. Vasile Ernu said

  am May 25 2009 @ 11:58 am

  De sarbatorile de Paste trebuia sa ajung la Chisinau sa-mi vad parintii. „Evenimentele” din 7 aprilie au creat un motiv pentru impunerea vizelor cetatenilor romani. Motivul: „romanii s-au implicat in acest eveniment”. Nu am vazut argumente. Eu, din pacate, nu dispun de cetatenia R. Moldova: de la cetatenia sovietica am trecut direct la cea romaneasca. In situatia mea sint foarte multi oameni, ca sa nu mai vorbesc de familii mixte sau pur si simplu de oameni care fac afaceri sau au diverse treburi pe acolo.

  Acum citva timp am criticat modul inuman in care se acorda vize moldovenilor pentru intrarea in Romania si UE. Intre timp anumite lucruri s-au rezolvat. Acum ma confrunt cu o situatie mult mai dura si absurda: obtinerea, ca cetatean roman, a vizei pentru Republica Moldova. Citesc ce scrie Evenimentul Zilei pe acest subiect si ma „minunez”. Insa asta nu e nimic. Amicul meu, criticul de arta Vladimir Bulat, tocmai s-a intors de la Chisinau si-mi relateaza de la fata locului „o zi din viata unui doritor de invitatie pentru a obtine viza”. Iar pina la viza e cale lunga.

  Iata povestea:

  Ajuns la Bucuresti dupa zece zile petrecute la cealalta casa a mea, de la Chisinau, am gasit acest articol. Si pentru ca tonul acestuia este acuzator si pe buna dreptate, revoltat, as dori sa mai completez imaginea descrisa de autor cu ceva detalii de la fata locului, caci eu chiar am fost la acel Birou de Migratie si Azil al Republicii Moldova. Am depus o cerere pentru a-mi invita sotia sa-si vada socrii batrani si bolnavi.

  Acest birou este chiar in buricul capitalei basarabene, in coasta Ministerului de interne, dar in alt imobil, la etajul 2. De cum intri pe holul acelei instituitii ai sentimentul ca decazi in timp, ca tabacul fumat de Soljenitan, Saharov si Salamov, in Gulagul sovietic, il simti in nas…Esti imediat intrebat ce invitatie vrei sa obtii, si pentru cetatenii carui stat… spun scurt: Romania. Mi se spune sa astept, “operatorul” e momentan ocupat.

  Nu pot afirma ca era asa multa lume, dupa cum vor sa afiseze autoritatile locale, ca ar fi depasite de afluenta celor care vor sa obtina invitatii pentru Republica Moldova. Deci, la scurta vreme imi vine randul, si ma aflu intr’o sala in care sunt mai multe birouri cu scaune, fiecare dintre acestea fiind prevazut cu geam intre functionar si solicitant.

  Depun cererea tipizata completata la computer de acasa, si imprimata in 3 exemplare. Mi se mai cere sa anexez si o fotocopie dupa pasaportul celui invitat, inclusiv paginile cu ultimele intrari in RM, plus de asta — crezand ca asta imi va simplifica si urgenta procedura de obtinere a doritului document — adaog la cerere o fotocopie dupa actul de casatorie, aratand gradul de rudenie cu cetateanul roman.

  Nu are insa nici o importanta pentru tanara functionara (am avut noroc!, caci la celelalte birouri asistau barbati in uniformele specifice politiei), imi spune: reveniti peste 30 de zile. Incerc sa-i explic ca as dori sa obtin invitatia peste cateva zile. “Nu se poate”, mi se raspunde. Nu exista “termen de urgenta, decat in cazuri de deces”, adaoga salariata de la Interne. Ciudat mi s’a parut si faptul ca dupa ce depui acele 3 exemplare de cerere, mai completezi inca una de mana, pe o coala A4, prin care ceri acelasi lucru, dar pe scurt.

  Probabil, pentru analiza grafologica. Nu ti se elibereaza niciun nr. de inregistrare…Cand l-am cerut, mi s’a raspuns sec: “Veniti cu buletinul de identitate peste 30 de zile, si spuneti numele celui pe care-l invitati”! Insist sa mi se faca invitatie in regim de urgenta, iar dupa ce, evident, am “scos-o din sarite” pe vajnica functionara, mi-a spus ca daca se aproba asa ceva, se va percepe o taxa de stat…si asta dupa ce categoric mi s-a spus ca “regimul de urgenta” este exclus, nu se practica decat…

  Refuz, desigur, aceasta favoare procedurala; refuz sa platesc fie si un leu MD in folosul unei actiuni care contravine oricaror norme juridice si legale — actiune impusa aberant de auroritatile moldovene dupa “contrarevolutia de catifea” din 7 aprilie. Chiar si fostul presedinte Voronin se contrazice in privinta acestei masuri punitive, desantate si castratoare, in primul rand pentru statul RM.

  Ca sa fiu scurt: nu sunt sigur ca voi obtine invitatia pentru sotia mea, chiar daca le-am lasat la dispozitia autoritatilor 2 luni (a scris cu creionul: 2 luni), caci nu cred ca voi calca pe acolo mai devreme de acest termen. Iar actul oficial de la Biroul de Migratie si Azil se ridica personal. Cum e si firesc…

  Deocamdata, Chisinaul este izolat de lumea si realitatile romanesti, la nivelul circulatiei libere a cetatenilor. Despre noile reglementari impuse de autoritatile romane cetatenilor moldoveni, pentru a putea obtine viza RO, merita o discutie aparte. Si nu e mai putin pasionanta decat “epopeea” dezgustatoare de mai sus! Caci tot eu i-am asistat pe parintii mei la consulatul RO de la Chisinau…Pe viu, in miezul “evenimentelor”. Incercam posibilitati incrucisate spre a ne putea vedea unii cu altii, parintii cu copiii.

 2. DAN said

  am May 25 2009 @ 4:58 pm

  Doamne ce-mi aud urechile!

  Ramane sa ne adunam toti romanii de acolo si sa-i lasam balta pe “restu”. Oricum mor de foame fara noi.

  Sunt foarte multi romani in Basarabia…si nu vom sti niciodata cati ca ni se va ascunde.

 3. Rodica said

  am May 25 2009 @ 6:48 pm

  Totul este dea-indoaselea in R. Moldova, o tara artificiala unde totul este fals … Intalnesc multi rusi care nu stiu sa vorbeasca romaneste dar imi flutura pasaportul lor roman ca sunt dita mai cetateni romani, pe cand romani basarabeni care au fost arestati pentru tricolor, bat pragurile pe la ambasada Romaniei in speranta de obtine un raspun, sau barem posibilitatea de a adresa o intrebare, nu mai zic nimic de cetatenie.
  Toata aceasta situatie creata impinge in speial tinerii la actiuni disperate, unii devin violenti pana si fata de tara mama, altii devin indiferenti ce e si mai grav, iar o buna parte cu un potential bun pur si simplu emigreaza.
  In una din vizitele mele in Bucuresti, am fost intrebata de ce port la mana mereu tricolorul, li se parea ceva banal tuturor. Pai in R. Moldova ca sa porti tricolorul trebuie sa ai curaj, este ceva sfant pentru noi, ceva ce ne da putere. Cum majoritatea crestinilor poarta cruce drept simbol a credintei si semn al apararii de rau, asa si pentru noi tricolorul este un simbol al desteptarii, al faptului ca am fost si suntem romani. ..

 4. online said

  am May 26 2009 @ 9:17 am

  cine naiba va pune sa mergeti pe acolo?

 5. Dacu said

  am May 26 2009 @ 10:53 am

  onnline, cine naiba te pune sa comentezi aici daca nu ai nimic de spus? arunci o intrebare aiurea fara sa iti pese de cei ce au acolo parinti, bunici, frati, rude, romani ca si noi … unii chiar mai romani ca multi parlamentari de-ai nostrii care cumpara functii si scaune pentru a putea fura in liniste si la protectia legii, pentru ca in aprilie la chisinau au iesit in strada si chiar au murit pentru identitate nationala… ceva ce unii ca tine nu inteleg.

  as adauga la ce a spus dl Bulat mai sus: merge o familie in moldova, dar un membru al familiei nu primeste viza de la vestitul de acuma birou pentru ca are cetatenie moldoveana, si , surpriza: ii trebuie titlu de calatorie de la ambasada moldovei la bucuresti, poze, buletinul si pasaportul expirat ca sa treaca. Dar surpriza continua… nu se mai poate intoarce in romanica decat dupa ce isi schimba pasaportul si buletinul in moldova.

  ma opresc ca deja incxep sa ma enervez, e greu sa ramai calm la ce se intampla.

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: