Ai grija pe cine primesti in casa

Tweet this

Exista cazuri in care diversi inspectori sau oameni ai legii au patruns in unele locuinte, proprietate personala, fara a avea dreptul, in scris, de a face acest lucru. Totul sub ochii proprietarilor neputinciosi. Daca ati patit asa ceva e bine sa stiti ca puteti aceste abuzuri. Avocatul Iulian Urban (foto) va spune ce trebuie sa faceti.

Foarte multi oameni se plang ca vecini sau persoane care le doresc raul, le fac reclamatii nefondate la primarii sau la politie, iar inspectorii sau oamenii legii vin in control peste ei in casa, fara sa le ceara voie. 'O proprietate privata nu poate fi violata sau incalcata fara acordul proprietarului pentru ca aceasta e esenta dreptului de proprietate', ne-a zis avocatul. 'Dreptul de proprietate e inviolabil, iar obtinerea acordului de a patrunde in incinta unei locuinte prin presiuni si amenintari sau profitand de faptul ca oamenii se sperie, nestiind ca au dreptul sa refuze sa li se incalce proprietatile, constituie o ilegalitate', a completat specialistul.

Inainte de a va trece pragul, inspectorii sau politistii trebuie sa prezinte o dispozitie de la instanta de judecata. Adica ei trebuie sa depuna la Judecatorie o solicitare prin care sa ceara sa li se dea voie sa intre ca sa faca un control, iar judecatorul trebuie sa va citeze si pe dv. Doar dupa ce hotararea instantei devine irevocabila se poate intra in casa dv., dar numai cu un executor judecatoresc.

Daca inspectorii sau politistii nu au aceasta dispozitie, aveti dreptul sa refuzati accesul lor pe proprietatea dv. si sa ii dati in judecata pe cei care va 'viziteaza' ilegal.


Sesizati abuzul!

De asemenea, in cazul unui abuz puteti face sesizare, dupa caz, la Politie (telefon 112), Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (tel. 021/311.18.62 sau 021/311.22.62) si la
www.AsistentaPentruConsumatori.ro (tel. 021/311.53.32 sau 021311.53.35).

Verificati-le identitatea celor care va viziteaza

Este bine sa verificati daca persoanele care va viziteaza chiar sunt cine pretind. Cum puteti face acest lucru? Dupa ce va comunica identitatea, sunati la institutia de care apartin sau accesati pagina de Internet a acesteia si verificati-le identitatea. Nu de putine ori infractori periculosi si-au declinat identitati false.

LIBERTATEA
Reclamati abuzurile la adresa iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: