Banner

Teapa reabilitarii termice a blocurilor comuniste

Tweet this

Proprietarii de apartamente sunt obligati sa achite sume imense pentru termoizolatii/ Reabilitarea blocurilor, o mare minciuna!


60 de milioane de lei vechi. Atat il costa pe proprietar izolatia termica a unui apartament cu trei camere, daca lucrarea este contractata prin intermediul programului national, finantat doar pe hirtie. Acest lucru l-au aflat cu uimire ploiestenii din blocul M4 de pe Strada Arhip Nicolae din Vest, in ziua in care constructorul i-a anuntat inceperea lucrarilor. Pentru ca suma este mult prea mare, oamenii vor sa renunte la reabilitare, dar se tem ca vor fi pusi sa plateasca cheltuielile legate de proiect si de organizare a licitatiei pentur desemnarea firmei de constructii.

Preturi foarte mari

La inceputul acestui an, Primaria Ploiesti a alocat peste 500.000 de lei din bugetul local pentru reabilitarea termica a trei blocuri din oras, lucrare care urma sa se faca printr-un program national. Este vorba despre blocul E6 de pe Bulevardul Republicii nr. 130, pentru care Primaria Ploiesti a prevazut in bugetul local o contributie de 280.000 lei, de blocul 135 de pe strada Zimbrului, pentru care s-au alocat 173.000 lei si de blocul M4 de pe strada Arhip Nicolae, care primeste de la municipalitate 136.000 lei. Asa cum prevede legea, programul presupune impartirea costurilor astfel: 33% din costuri le sustine primaria, 33% locatarii, restul de 34% fiind suportate de stat, prin Ministerul Lucrarilor Publice. Pentru ca programul a fost lansat in urma cu cativa ani, locatarii din M4 fusesera instiintati ca partea lor de contributie va insemna maximum 30 de milioane de lei vechi, platibili in rate. Zilele trecute, insa, reprezentanti ai Primariei Ploiesti si ai constructorului au anuntat proprietarii ca in cel mai bun caz, pentru un apartament cu doua camere, vor plati 53 de milioane de lei vechi, bani pe care trebuie sa-i dea in 3 luni! "Pe scara noastra sunt multi pensionari, care nu au de unde plati acesti bani. Acum cateva luni, noi am anuntat ca nu mai vrem reabilitare cand ni s-a spus ca ar costa mai mult, asa ca nu inteleg de ce au mers mai departe. Acum constructorul vrea sa se apuce de lucrare, chiar daca noi nu mai vrem asa ceva. Ba chiar doamna Stoichita de la primarie ne-a amenintat ca vom fi pusi sa platim ceea ce s-a cheltuit cu acest proiect, licitatia si altele", ne-a declarat Manuela Danila, unul dintre locatarii din M4. De aceeasi parere este si Vasile Nicolae, care spune ca nu are de unde sa plateasca atatia bani doar pentru izolatia cu polistiren a apartamentului sau cu doua camere.

Oamenii sunt de vina ca s-au razgindit

Viceprimarul Ploiestiului, Carmen Dumitru, spune ca, deocamdata, oamenii nu au de ce sa se teama ca vor fi sanctionati. "Pretul pentru M4 a fost chiar mai mic decat s-a estimat in program. Oamenii au stiut de la inceput cat trebuie sa dea, dar intre timp s-au razgandit. Cat despre sanctiuni, exista un proiect de lege, deocamdata, care prevede ca locatarii ce se razgandesc in privinta aceasta sa plateasca, cum este si normal, cheltuielile facute pentru proiectul care nu se va mai face, la solicitarea lor", a precizat Dumitru. Oamenii au fost chemati in audienta la primarul Andrei Volosevici, vineri dimineata si spera ca acesta sa le inteleaga punctul de vedere. "Ce poate sa-mi faca, sa-mi ia casa pe care am cumparat-o eu?", se intreaba Vasile Nicolae.

Preturi mult mai mici pe piata libera

Fara audit si proiectare, ploiestenii care si-au facut pe cont propriu izolatia pentru un apartament cu 3 camere au dat doar 20 de milioane de lei vechi, adica de trei ori mai putin decat platesc beneficiarii programului national de reabilitare. Aceasta investitie insa nu poate primi aviz energetic si, din 2009, apartamentele fara un astfel de aviz nu mai pot fi vandute.

Proiect nereusit

La cateva blocuri distranta de M4 este imobilul M 10, primul experiment de reabilitare national. Acum doi ani, reabilitarea termica a acestui bloc a fost inaugurata in prezenta ministrului Laslo Borbely, care s-a aratat nemultumit de proiect. Si asta pentru ca firma care a executat lucrarea pentru o suma foarte mare de bani a facut doar izolatia cu polistiren si a turnat smoala pe plafon. In plus, pentru ca nu aveau si repartitoare de costuri la energia termica, oamenii stateau cu geamul deschis pentru ca mureau de cald in case.

Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa iulian.urban@gmail.com
Reclamati abuzurile la adresa iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


16 Comentarii pana acum»

 1. Roxana said

  am October 3 2008 @ 10:58 pm

  Si blocul meu este reabilitat termic chiar acum, dar nu pentru ca ne-a obligat cineva, ci pentru ca s-a dorit asta. Aici costa 1900 lei per ap cu 2 camere. Din punct de vedere al materialelor utilizate este mult, insa cine isi permite sa-si faca singur o astfel de izolatie neavand schela sau “abilitati” de alpinist? Nimeni, evident, deci trebuie sa mergem cu turma si sa acceptam ce ni se impune, intr-un fel sau in altul…
  Partea proasta este ca nu toti au bani sa-si faca aceasta reabilitare, astfel incat se va face numai acelora care doresc asta, restul ramanand… fara. Va arata blocul exact ca un puzzle cu piese lipsa.

 2. nicu said

  am October 4 2008 @ 8:36 am

  1 mp de polistiren avand grosimea de 10 cm =9.81 lei
  cr85= 40lei/sac consum /mp = 5kg la lipit si 4kg la acoperit polistirren=9kg/mp=40/25*9=14.4 lei
  plasa =2 lei/mp
  tencuiala decorativa 15 lei
  total 9.81+14.4+2+15 lei=41.21 lei/mp

  mai adaogi manopera intre 40si 70 lei/mpsi iesi pe al 100 lei/mp

  un apartament de 3 camere cu 2 laturi exterioare ar avea cam 16 m lungime desfasurati si deci vre-o 45 mp de izolat
  rezulta deci o suima de 4000 lei/apartament
  preturile din ploiesti sunt un pic piparate dar daca blocurie erau turn si erau angajati alpinisti utilitari preturile sunt mici acestia lucrand cu minim 70 lei/mp manopera
  preturile le-am luat de pe net. puteti cauta dupa termosistem
  bye

 3. nicu said

  am October 4 2008 @ 8:45 am

  si inca ceva ….fara suparare dar cred ca exagereaza oamenii pentru ca daca era din partea statului adica din buzunarul nostru taceau malc si nu ziceau nimica. sa nu misti un deget si sa ti se dea e cum sa sa zic … ca in povestea aia cu “muieti is posmagi?”
  …acum stiu ce-o sa ziceti ca-s pensionari sis batrani si nu au pensi mari bla bla bla … dar cand dadeau astia (_guvernanti actuli) salam si rama in preajma alegerilor doar doar mai faceau rost de un vot in plus cine se calca in picioare si cu lacrimi in ochi spuneau “bun om ii sa-i dea dumnezeu sanatate ….il votam…

  si acum sa va mai zic ceva o reabilitare termica a locuintelor ar trebui legiferata dar nu-i de cine… de ce …pai cei mai usor sa pui niste polistiren pe fatatda sau sa cumperi gaz de-am proasta de la rusi sa cresti pretul din cauza ca vrei cantitati mari???

 4. kosti said

  am October 4 2008 @ 1:22 pm

  Ce are mai bun polistirenul lor pus cu o gramada de bani datorita licitatiilor primariei fata de cel pus de mine ?
  De ce nu se primeste aviz energetic decat daca e pus de primarie?
  O marlanie ca sa ia niste spagi cei de la primarii !

 5. Catalin said

  am October 4 2008 @ 6:31 pm

  Well done, Nicu. 95% de acord.
  Diferenta de 5% e de la niste mici cifre — polistirenul e ceva mai scump (cel putin cand l-am luat eu acu’ doua luni era cam 40ron pachetul de 2.5m2), ai uitat diblurile, coltarii… in schimb am gasit adeziv mult mai ieftin si (se pare) mai bun, si manopera mai ieftina, chiar in Bucuresti.
  Una peste alta am iesit cam la putin peste 70RON/m2 — insa, e drept, la casa cu un etaj, deci zidari “obisnuiti”, nu alpinisti, schele normale…
  Inca si mai mult respect pt. al doilea mesaj… dar deh, asta-i Romanica noastra…

 6. Benedict MOCANU said

  am October 5 2008 @ 7:18 am

  Reabilitarea Termica a Blocurilor o gaselnita a guver-
  nantilor nostri pentru justificarea cheltuirii banilor
  din fonduri Europene.Daca va uitati la repartizarea
  costurilor veti vedea ca in realitate costul lucrarii
  este de 1/3 din cat se pretinde ca ar costa lucrarea,
  si deci guvernul si primaria nu dau nimic, se poate
  spune ca deturneaza aceste fonduri catre firmele care
  executa lucrarea si de acolo in buzunarele proprii ale
  smecherilor de Romania.
  Din pacate sunt destui Romani TAMPITI(cel putin 50 %)
  care inghit aceasta momeala si cred ca se vor incalzi
  cu plistiren pe suprafata exterioara a blocului.
  Si din punct de vedere tehnic este o prostie:
  – majoritatea blocurilor (dupa 1977) sunt din prefa-
  bricate care au peretii exteriori (anvelopa) deja
  izolati termic cu un strat de polistiren sau vata
  minerala de cel putin 5 cm intre cele doua placi de
  beton din care sunt facuti.Nu este nevoie de izolare
  suplimentara.
  – rezistenta in timp a polistirenului supus la intem-
  perii este redusa,in cativa ani se degradeaza.
  – polistirenul este un material foarte inflamabil,nu
  stiu cum de este acceptat de pompieri ca material
  de constructie.
  – izolarea termica este mai eficienta pe peretii din
  interior fiindca reduce caldura absorbita de perete
  pentru a ajunge la temperatura camerei. Se stie din
  fizica ca transferul de caldura se face totdeauna
  de la corpul mai cald catre cel rece pentru ca sa
  se ajunga la un echilibru energetic.

 7. danny said

  am October 6 2008 @ 11:58 pm

  Salutari..
  Oameni bunui..nu e obligatoriu cine mai nascocit si asta…
  Citit mai bine legile…sau ordonantele…
  e vb ca va trebui sa ai un aviz energetic, acesta se poate luar si fara reabilitare. Ideea a pornit de la faptul ca pentru un apartament izolat se plateste mai putin pt incalzire (confort) si atunci cien va avea apratamentul izolat il va putea vine mai bine.la u nrpet mai bun..asa cum se intampla azi cu termopanul…cine are geam uri de tip termopan cere ma imult..
  Danny

 8. Gabriela Dumitrescu said

  am November 27 2008 @ 1:23 pm

  Am fost foarte incantati cand am auzit ca se va face reabilitare, mai ales ca stam la etajul 4 si avem probleme cu terasa, numai ca ne costa mai mult decat ni s-a comunicat la inceput si astazi trebuia sa aiba loc receptia terasei(acoperisului), a fost inundata terasa si…. tavanul meu si peretii la etajul 4 sant ude, va intreb acuma dupa ce a fost pus polistiren pe terasa blocului si pe undeva se infiltreaza apa, acel polistiren acum este plin de apa, constructorul mi-a spus azi dimineata ca… o sa repare.
  Pe langa faptul ca ne costa cat ne costa nu s-a rezolvat problema si la mine in continuare este ud tavanul, credeti ca o sa fie deacord contructorul sa-mi remedieze zugraveala, ca nu mi se pare normal sa platesc eu greselile lor.

 9. Claudia said

  am March 31 2009 @ 3:38 pm

  Reabilitarea are 2 componente: izolarea fatadelor si tamplarie cu geam termopan. Bl. E 5 din Curtea de Arges, reabilitare termica pe cheltuieli proprii (fara subventii):
  – izolare fatade: 60 lei/mp, lucrare comuna;
  – tamplarie cu geam termopan, lucrari individuale dupa preturile de aici http://www.geamuri-termopane.com/
  Preturile Guvernului sunt mai mari de 3 ori decat cele oficiale.

  Pe site-ul http://www.mie.ro…ermica.pdf se observa clar ca pt. acela?i tip de apartament, lucrarea cost? 2100 de euro la Miercurea Ciuc (420 euro partea ceta?eanului) si 5550 euro la Cristuru Secuiesc (1110 euro partea cet??eanului. Diferenta este teap?.
  Il felicit pe dl Senator pt. articol.

 10. Claudia said

  am March 31 2009 @ 3:43 pm

 11. alina bratu said

  am September 29 2009 @ 9:29 am

  as vrea si eu sa stiu:dupa toata discutia in care am inteles ca programul de stat pentru termoizolare este o teapa, atunci cum e mai bine, sa termoizolezi la negru??
  si inca o intrebare : e mai bine sa se folosesca tencuiala decorativa sau vopsirorie lavabila

 12. Andrei said

  am January 19 2010 @ 5:26 pm

  Este teapa! Am descris pe un blog ce si cum am patit la mine la bloc. http://reabilitareatermicaeteapa.wordpress.com/

 13. Calina said

  am March 3 2010 @ 11:26 am

  deci se poate si mai mult ! Partea proprietarilor este de peste 2000 Euro. Cine inchide ochii aici ? De ce nu se implica organele de control ale statului ? Am adus la cunostinta aceasta situatie pe care o suportam, tuturor institutiilor statului iar singura reactie este cea din cotidianul?

 14. Radu said

  am March 3 2010 @ 3:29 pm

  Va multumim pentru interesul dumneavoastra Domnule Senator.
  Acest program de reabilitare termica a blocurilor tinde sa fie impus iar noi nu stim de ce suntem obligati sa platim in functie de firma aleasa de altii in locul nostru ? Cica ne da Ministerul si primaria o parte din bani dar aceste reabilitari in care contribuie Ministerul si primaria sunt de fapt foarte costisitoare deoarece firmele alese castigatoare la licitatii sunt firme de casa ale primariilor. Cine verifica aceste licitatii ? ca pana la urma cei ce accepta acest program ajunge sa plateasca cat nu face iar reabilitarea termica nu este o prioritate pentru cel ce-a ramas fara munca din cauza crizei ce ne-a lovit

 15. Radu said

  am March 3 2010 @ 3:31 pm

  cititi sau comentati “reabilitarea termica šŸ˜® teapa” din cotidianul !

 16. Doru said

  am March 4 2010 @ 12:45 pm

  Reabilitarea termica – o teapa ?

  Cum sa justifici o diferenta de la 4000 la 10 000 Euro ?
  N-ai cum sa justifici aceasta diferenta. Locuiesc intr-un bloc care nu este o cazatura, terasa a fost refacuta de o firma de prestigiu ce ne-a dat garantie 10 ani, blocul n-a necesitat decopertare sau tencuieli brute pe toata suprafata ,(lucrari neexecutate dar care au fost trecute in devizul general de plata ) subsolul este lacrima de curat, robinetii nou -nouti, motiv pentru care am crezut ca reabilitarea va costa chiar mai putin de cat se spunea (3 – 4 000 Euro ) !
  10 000 Eurooooooooooooooo Atat costa pt un apart. ce avea tamplaria pvc montata dinainte ! Motivul pentru care ma costa atat ? locuiesc in sect. 3
  Daca tot este criza, daca cei ce ne conduc destinele pe culmi de glorie stiu ca romanul a ramas fara munca, ii este greu romanului sa plece cu copilul de mana fiindca ala fiind mic cere marul de pe taraba si n-are tata bani sa i-l cumpere, ca e somer , si trist ca viata l-a lovit in plex ! Caciula de margaritar ii trebuie romanului cand are ciorapii rupti ascunsi in pantofi crapati de vreme ? Si daca statul vrea sa dea mai mult decat face reabilitarea asta termica atunci isi permite tichia de margaritar ! Romanul a intrebat cat costa ? A intrebat ! Statul i-a spus cat ? I-a spus ! Acum de ce-i cere mai mult deact i-a spus si decat face ? Ca in povestea asta romanul nu mai e statul si statul nu-l mai reprezinta pe roman. Si daca statul a dorit sa ajute firmele de constructii sa nu dea faliment atunci sa ajute ! dar nu inteleg prin ajutor sa dai lucrarile doar unei firme care sa ia pielea de pe om si tie ca stat sa nu-ti pese cat iti cere acea firma pe o scartaietoare si pe un termopan productie bulgaria cu 4 camere in loc de 5 ( si acela la pret de lux) ! Intr-o asa criza ar trebui sa ne ajutam intre noi, sa-l intrebam pe vecinul nostru daca mai are ce manca si si-i dam din putinul cel avem ! De ce nu se sesizeaza autoritatile statului ? Doar presa ne ajuta si va multumim din inima pentru acele cateva randuri ! Multumiri, multumiri!

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: