Cum achizitionam o casa neintabulata in Cartea Funciara

Tweet thisCum poti cumpara o casa neintabulataSolutia legala si frecvent utilizata in practica este reprezentata de promisiunea de vanzare. Autentificata la notar, aceasta tine locul actului de vanzare-cumparare.

„Notarul public trebuie sa solicite intabularea"

"Un contract de vanzare-cumparare se poate incheia in mod legal avand ca obiect un imobil care nu are carte funciara deschisa. Conditia este ca acesta sa fie insotit de o documentatie cadastrala receptionata de oficiul de cadastru si publicitate imobiliara, cu alocare numar cadastral, un certificat de sarcini emis in urma verificarilor efectuate in registrele de transcriptiuni si inscriptiuni tinute potrivit Codului civil si de un certificat fiscal.

Intabularea va fi efectuata obligatoriu la solicitarea notarului public, in temeiul art. 54 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, republicata, direct pe numele dobanditorului.

Este preferabil pentru cumparator ca operatiunea de intabulare sa preceada incheierea actului translativ de proprietate pentru asigurarea opozabilitatii fata de terti a titlului transmitatorului si a identificarii din punct de vedere cadastral a pozitiei, configuratiei si suprafetei imobilului in cauza.

Prima inregistrare in cadastru si cartea funciara presupune intocmirea unei documentatii cadastrale de catre o persoana autorizata (n.r.-agent cadastral) si depunerea la biroul de cadastru si publicitate imobiliara a dosarului unic ce cuprinde, alaturi de documentatia cadastrala si: cererea de inscriere, actul de identitate al solicitantului, actul doveditor al dreptului de proprietate (in original sau copie legalizata), certificatul fiscal si dovada achitarii tarifului pentru prima inregistrare. Dosarul se solutioneaza in maximum 21 de zile lucratoare in regim normal, iar in sapte zile lucratoare, in regim de urgenta.

„Credit pentru apartamentele neconstruite"

„Multi dintre noi s-au confruntat deja cu realitatile din vechile blocuri de locuinte comuniste: spatiu limitat, izolatie de slaba calitate, preturi nejustificate si lista ar putea continua foarte usor. De aceea, o solutie la nevoile contemporane o reprezinta apartamentul nou intr-un ansamblu rezidential plasat aproape de locul de munca si de alte zone de interes.

Bancpost, spre exemplu, are in acest sens o solutie inovatoare de finantare a apartamentelor in construire in ansamblurile rezidentiale, finantate la randul lor prin Divizia de Corporate a bancii. Creditul Rezidential se acorda in transe, in functie de stadiul de executie a blocului de locuinte, inainte de intabularea apartamentelor si, prin urmare, fara ipotecarea lor in aceasta faza. Ipoteca se va constitui abia dupa finalizarea fiecarui apartament si intabularea lui in cartea funciara, la momentul vanzarii sale catre noul proprietar.

Avantajul major al produsului este acela ca se adapteaza la realitatile pietei construirii de noi ansambluri rezidentiale. Pe de alta parte, viitorul proprietar este nevoit sa achite transe pe parcursul realizarii lucrarilor. ?i asta pentru ca, de cele mai multe ori, nu are sau nu este dispus sa ipotecheze o alta proprietate.

Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa iulian.urban@gmail.com
Reclamati abuzurile la adresa iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


1 Comentariu pana acum»

  1. PESAMOSCA MARIO said

    am March 19 2014 @ 12:45 pm

    Buna ziua. Va deranjez cu o intrebare si anume , am aflat de la OCPI ca apartamentul defunctului meu bunic , nu are deschisa carte funciara. Imobilul find al bunicilor mei decedati , actualmente locuind mama vitrega il el. Este posibil ca acest imobil sa fi fost vandut , donat sau lasat prin testament in conditia in care nu are deschisa carte funciara ? Va multumesc. o zi placuta.

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: