Statele Socialiste ale Americii

Tweet this


Fostul secretar al Trezoreriei in Adminstratia Clinton

"Bun venit in Uniunea Statelor Socialiste ale Americii!"
Dan Stefan

Declaratia, socanta pentru multi si de negandit in urma cu un an si ceva, apartine fostului Secretar al Trezoreriei SUA (functie echivalenta ministrului Finantelor), din timpul administratiei Clinton, Nuriel Rubini. Fostul oficial american se refera la faptul ca din banii contribuabilului american vor trebui alocate sume uriase de bani, echivalentul a peste zece la suta din PIB (situat undeva peste 14.000 miliarde de dolari) pentru salvarea sistemului bancar american, care a fost adus in aceasta situatie tocmai de politica ultraliberala in plan economic a Administratiei republicane Bush, ostila unei reglementari mai stricte a pietelor de capital.

Bursa de pe Wall Street nu va mai functiona niciodata la fel ca inainte de saptamana trecuta, dupa ce in fata amenintarii cu prabusirea totala a sistemului financiar american, autoritatile statului, Trezoreria, Rezerva Federala si Comisia Valorilor Mobiliare au luat masuri de negandit inaintea actualei crize: interzicerea vanzarii in pierdere a actiunilor bancilor americane, un plan de preluare a activelor neperformante ale acestora la datoria publica insumand 700 de miliarde de dolari, care se adauga nationalizarii celui mai mare asigurator mondial, AIG, concomitent cu acordarea, tot din bani publici, a circa 80 de miliarde de dolari, in scopul de a se evita falimentul acestuia. Aceste decizii au intercalat o alta in sens contrar, de nesprijinire din banul public a bancii de investitii Lehman Brothers, urmata de falimentul acesteia si de achizitionarea la pret derizoriu (numai 2 miliarde de dolari) de catre pretendentul care anterior se retrasese in lipsa acestui sprijin, banca britanica Barclay's. Apoi au urmat zvonurile despre fuziunea dintre Bank of America si Merrill Lynch si despre problemele celei mai mari banci specializate in imprumuturi pentru populatia Washington Mutual, deznodamantul fiind inca neclar in cadrul ambelor.
In total, aceste cheltuieli recent anuntate pentru stabilizarea sistemului finaciar-bancar american se ridica la peste 1.000 de miliarde de dolari, incluzand si cele peste 200 de miliarde necesare pentru finantarea activitatii imediate a companiilor de garantare a creditelor ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac decisa cu numai doua saptamani inainte. Suma reprezinta circa jumatate din PIB-ul anual al unei tari europene dezvoltate, precum Franta, Marea Britanie sau Italia comenteaza, malitios, dar absolut argumentat, agentia France Presse (AFP).
Aceasta dupa ce o estimare a deficitului bugetar al SUA pentru anul fiscal 2009, emisa inainte de anuntarea ajutorului pentru Fannie Mae si Freddie Mac avansa colosala suma de 438 de miliarde de dolari, mai mare decat precedentul record negativ apartinand tot lui Bush junior din 2006, cand acest indicator a fost de numai 415 miliarde de dolari.

Bush la mana democratilor din Congres
Planul, menit sa impiedice o catastrofa de dimensiuni nemaivazute de la marea depresiune din anii 1929-1933, trebuie sa primeasca aprobarea Congresului dominat de adversarii democrati ai presedintelui, pentru a capata putere de lege. Masura, luata absolut "contre coeur" de presedintele republican, a fost impusa de faptul ca sistemul bancar incetase pur si simplu sa mai acorde credite, dobanzile pe termen scurt explodand, iar randamentul bonurilor de tezaur ale SUA ajungand practic la zero. anuntarea planului a condus la redresarea burselor de valori nu numai in SUA ci si in intreaga lume, insa acum ochii intregii lumi sunt atintiti asupra Congresului dominat de democrati, care trebuie sa aprobe planul.
Senatorul democrat Chris Dodd, presedinte al Comitetului bancar din Senat a declarat ca "sistemul financiar a fost, probabil, la cateva zile de o prabusire completa", dand astfel de inteles ca, in principiu planul va fi aprobat, cu toate ca anumite voci din partidul "Magarusului" sustin ca el trebuie insotit de "garantii pentru banii contribuabililor si pentru proprietatile americanilor", nu doar sa conduca la stabilizarea burselor de valori. O opinie similara a exprimat si prezidentiabilul democrat Barack Obama, care a amanat prezentarea programului sau economico-social despre care a afirmat, in repetate randuri ca are o astfel de componenta.
Comentatorii americani si cei ai marilor agentii europene, mai ales de la Reuters si AFP, sustin ca, dupa ce a blocat de mai multe ori prin veto amendamente de politica sociala ale democratilor sau a amenintat in acest sens provocand abandonarea initiativelor, de aceasta data presedintele Bush nu va avea de ales si va trebui sa faca concesii adversarilor politici.
Acest lucru este ilustrat graitor de exclamatia lui Henry Paulson, actualul Secretar al Trezoreriei, care a spus, textual, citat de cotidianul "Wall Street Journal" ca "daca planul este respins, Dumnezeu sa ne ajute pe toti"

Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa iulian.urban@gmail.com
Reclamati abuzurile la adresa iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


1 Comentariu pana acum»

  1. be said

    am September 22 2008 @ 9:22 pm

    pai trebuie sa se formeze AMERO (uniunea statelor SUA, Mexic si Canada). pana-n 2020 trebuie sa fie deja gata Guvernul Mondial. Deci, mai departe ganditi-va..

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: