Sosul Dolmio – plin de grasimi si aditivi alimentari

Tweet this

Legea 363 din 2007 sanctioneaza drastic publicitatea inselatoare facuta de comercianti, mai ales cand este vorba de ..alimente care sunt destinate consumului romanilor si mai ales copiilor din tara noastra.
Continuand seria exceptionala"Ce bem, Ce mancam", Cristina Andreea Calin de la Jurnalul a prezentat analiza de laborator a produsului sos Dolmio cu parmezan.

ATEN?IE! În combina?ie cu pastele, valoarea energetic? a sosului va cre?te
ATEN?IE! În combina?ie cu pastele, valoarea energetic? a sosului va cre?te


CE BEM, CE MÎNC?M
Sosul carbonara cu parmezan are în compozi?ie "ap?, smîntîn? (19%), pudr? de brînz? (Parmesan – 2%), Cheddar, amidon modificat E 1420, ulei de floarea-soarelui, pudr? de ou, sare, smîntîn? pudr? (gr?sime din palmier, lactoz?, proteine din lapte), pudr? din ceap?, extract de drojdie, usturoi, stabilizator de arom? (gum? Xanthan E 415, gum? guar E 412), mirodenii, emulsificator (monodigliceride E 471), p?trunjel, colorant natural (betacaroten E 160a), extract de rozmarin". 100 de grame de sos aduc un aport energetic de 379 kj/91 kcal, proteine 2,4 g, din care zaharuri 0,7 g, gr?simi 7,2 g, din care saturate 4,2 g, fibre 0,4 g, sodiu 1,22 g.

ANALIZ?. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercet?ri Alimentare, descrie produsul analizat: "Sos tip Carbonara pentru asezonarea pastelor, care aduce un aport de gr?simi saturate de origine animal?, precum ?i o cantitate de sare, de care trebuie ?inut cont pentru a nu dep??i aportul zilnic recomandat al acestora".

Gumele utilizate ca agen?i de îngro?are ?i stabilizatori de arom? E 415, E 412 pot avea efecte adverse asupra tubului digestiv la persoanele sensibile. Guma Xantan poate provoca declan?area digestiei. Aceasta poate interfera cu absorb?ia lipidelor ?i a s?rurilor minerale. Cealalt? gum?, guar, poate produce balon?ri, grea??, crampe, astm, alergii, eczeme. Ea interfereaz? cu absorb?ia gr?similor, putînd determina sc?derea colesterolului seric. Se recomand? consumul acesteia cu modera?ie. Densitatea caloric? a sosului este mic?, 91 kcal/100 de grame, dar trebuie ?inut cont de ea atunci cînd se adaug? la paste, deoarece le spore?te densitatea energetic? a acestora.

CONCLUZII. Produsul poate fi utilizat de cei s?n?to?i ?i activi. Nu este indicat suferinzilor de maladii cardio ?i cerebrovasculare, de hiperuricemie (gut?), boli hepatorenale, hipertensivilor ?i celor cu dislipidemie. Cei cu intoleran?? la lactoz? sau cu alergie la ou, protein? din lapte, extract de drojdie îl vor testa. Nu este compatibil cu veganismul, ci cu regimul ovolactovegetarian, de?i pe etichet? era scris acest lucru.

Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa iulian.urban@gmail.com




Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


2 Comentarii pana acum»

  1. Minimartienii sunt de fapt un atentat chimic la viata copiilor nostri ! « Adevaruri din culise said

    am March 28 2010 @ 10:55 am

    […] Sosul Dolmio – plin de grasimi si aditivi alimentari […]

  2. gabitza said

    am September 6 2010 @ 10:06 am

    Credeti ca doar sosul dolmio are toti acesti aditivi , binenteles daca-i putem numi asa , oricum sanatatea copiilor nostri este pusa-n pericol , vom deveni o tara de oameni cu mari probleme de sanatate .

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: