Tragedie cumplita : o femeie din Campina a pierdut in 2007 si 2008 doi copii la nastere din cauza lipsei ambulantei la Spitalul din Campina

Tweet this

Trebuie sa discutam , trebuie sa ne mobilizam cu totii, cei care suntem consumatori de servicii medicale in aceasta tara , si sa fim constienti de faptul ca intr-o forma sau alta vom ajunge invariabil in contact cu conditiile mizere , lipsa de interes, profesionalism si mai ales conditiile de groaza din spitalele din Romania.
Trebuie sa atragem atentia asupra acestor spitale, sa le aducem in atentia mass-media si in Justitie pentru ca AVEM DREPTUL SA NI SE ACORDE CONDITII DE INGRIJIRE SI TRATAMENT MODERNE , TREBUIE SA NI SE OFERE SERVICII PROFESIONISTE, TREBUIE SA FIM TRATATI CU RESPECT SI RESPONSABILITATE, adica este momentul ca oamenii sa mai inceteze sa fie tratati ca niste animale, si sa moara pe capete din cauza conditiilor inumane din spitalele romanesti; ne ajutam pe noi si indirect ajutam sistemul medical romanesc demascand aceste CONDITII MIZERE din spitalele romanesti.
Cu acest material, vom continua o serie intitulata " Spitalele Groazei" prin care dorim ca toti romanii care au trecut prin experiente horror in spitalele romanesti, sa ne scrie la www.AsistentaPentruConsumatori.ro sa ne trimita poze, sa ne povesteasca ce au patit, cine sunt vinovatii, iar noi vom prelua aceste reclamatii , le vom inainta autoritatilor si vom obliga in Justitie , Guvernul, Ministerul Sanatatii si spitalele in cauza atat sa investeasca in modernizari, dar mai ales sa plateasca despagubiri romanilor care platesc luna de luna contributii de asigurari sociale , fara sa se vada ca acesti bani ajung in sanatate, ci mai degraba in buzunarele unor profitori care nu dau doi bani pe viata romanilor.

Prahova nu poate asigura transportul de urgenta al nou-nascutilor / Un bebelus, victima sistemului sanitar


Un bebelus nascut prematur a murit la Spitalul din Campina pentru ca nu i s-a putut asigura un transport de urgenta la o unitate sanitara dotata cu aparatura performanta. Mama copilului a nascut fara sa fie supravegheata de un medic desi era internata in spital cu iminenta de avort si nastere prematura. In urma necropsiei s-a stabilit ca bebelusul s-a nascut cu o malformatie grava, incompatibila cu viata. Medicul pediatru care a resuscitat copilul dupa nastere sustine ca pacientul ar fi avut sanse sa traiasca daca ar fi fost transportat in timp util la Bucuresti.

A nascut fara medicul de garda

Precizam de la bun inceput ca nu intentionam sa invinovatim pe nimeni. Nu vom face decat sa prezentam cu lux de amanunte chinurile prin care trebuie sa treaca pacienti si medici deopotriva pentru a salva viata unui om, intr-un spital din Romania, unde aparatura medicala performanta lipseste cu desavarsire. Roxana Dudu, in varsta de 31 de ani a fost internata la Campina, in urma cu mai bine de o luna de zile. Diagnosticul era iminenta de avort/nastere prematura. Femeia s-a aflat cateva saptamani sub observatia dr. Mihai Nica, seful sectiei de Obstetrica Ginecologie. Ghinionul ei a fost ca medicul a intrat in concediu astfel ca a fost urmarita in ultimele zile de ceilalti medici. Saptamana trecuta, in noaptea de luni spre marti Roxana a nascut. Sarcina era de aproape 7 luni. De aici a inceput totul. Cum durerile nasterii s-au declansat tarziu, dupa miezul noptii, Roxana n-a avut parte de medic specialist. S-a chinuit singura asistata de moasa.

Copilul a fost „strivit" la nastere

Minerva Stanciu, medicul pediatru, de garda in acea noapte, sustine in raportul sau:"La ora 0,10 am fost solicitata sa ma prezint la sala de nasteri. Ma aflam in CPU unde fusesem chemata din compartimentul de copii mari. Este de presupus ca s-au pierdut minute pretioase cu telefoanele fixe pana cand solicitarea a ajuns in locul unde ma aflam. Copilul prezenta batai cardiace si era ventilat si aspirat de asistente, fiind in stop respirator, cu abord venos pe cordonul ombilical. Am reusit sa reanimez copilul dupa aproximativ 15 minute, in urmatoarele conditii: masa radianta era blocata la distanta prea mare fata de sursa de oxigen, racordul furtunului de oxigen la balonul de ventilatie este total instabil, furtunul fiind prea larg pentru zona de jonctiune a balonului (aceeasi problema este si la sursa de oxigen din blocul operator, unde furtunul trebuie tinut cu degetul ca sa nu cada pe jos din racord), dispunerea masutelor din sala de nasteri impiedica un acces corespunzator din mai multe directii necesar pentru asemenea situatii, cand la copil trebuie sa intervina simultan 3 persoane (aspiratie, ventilatie, administrarea medicatiei de reanimare), iluminarea este insuficienta fiind diminuata si mai mult de inghesuiala, nu am avut colaborarea colegului de garda din sectia de obstetrica pentru detalii privind starea patologica a mamei si medicatia care i se administrase in ultimele zile. (...) copilul avea si traumatism obstetrical, cu echimozarea intinsa a feselor si radacinii coapselor. " Pe scurt, Roxana a ajuns pe masa de nasteri in momentul in care copilul iesise partial „afara". Asa se explica si de ce bebelusul era „strivit" in zona feselor si a coapselor. Medicul de garda de pe sectie (dr. Anghel) nu a asistat gravida chiar daca era o nastere cu probleme mari.

Lupta cu centralistele din spitalele bucurestene

Medicul pediatru a decis transportarea de urgenta a pacientului la o maternitate dotata performant. Din acest moment a inceput calvarul telefoanelor si evident lupta cu birocratia si cu nepasarea oamenilor. „Dupa stabilizarea copilului, la ora 0,50 am inceput demersurile de transfer, intampinand – ca de fiecare data in astfel de ocazii - urmatoarele probleme: unitatea de transport nou-nascuti si-a schimbat numerele de telefon si am contactat nu mai putin de 3 abonati privati exasperati. Am reusit sa obtinem numarul actual de mobil de la medicul de garda al sectiei de nou nascuti din Maternitatea Ploiesti care acceptase transferul, cand in cele din urma am reusit sa contactez medicul unitatii, acesta mi-a spus ca, mai nou, nu mai realizeaza transporturi intrajudetene, acestea fiind responsabilitatea serviciului local de ambulanta, serviciul de ambulanta al Ploiestiului avea medicul plecat la un accident rutier si nu putea furniza un echipaj cu dotare corespunzatoare unui astfel de transport, am luat legatura cu medicul de garda al Spitalului Budimex, care mi-a spus ca nu stie sa aiba vreun loc si ca ar fi mai bine sa astept dimineata si sa mai dau un telefon dupa ce vine seful sectiei si se uita ce locuri mai sunt libere, am contactat centralista Sp. Polizu, care mi-a spus ca nu-mi poate face legatura cu neo-natologul de garda si mi-a indicat un alt numar de telefon la care sa fiu foarte insistenta si sa sun pana cand cineva o sa raspunda, ca sa-mi dea legatura cu medicul de garda respectiv. Orice insistenta a fost insa inutila, pentru ca la numarul respectiv nu a mai raspuns nimeni. La un moment dat am fost anuntata de asistenta garzii de pediatrie ca centralista a contactat Maternitatea Polizu care ar fi transmis ca nu poate primi nici un transfer in cursul noptii.

Prahova nu are ambulanta pentru nou nascuti

Viata copilului atarna de un fir de par. In lipsa de altceva, medicii si asistentele au cerut ajutorul Ambulantei din Campina. Echipajul a sosit la spital dar prezenta lor nu a ajutat prea mult. Acest lucru este explicat in acelasi raport al mediului pediatru. „Am luat decizia de a trimite copilul cu incubatorul in care se afla in sectie, care oferea conditii optime de oxigenare si incalzire desi nu era destinat transportului. Am contactat din nou serviciul judetean, solicitand o ambulanta care sa poata lua copilul cu incubator cu tot, fapt care presupunea existenta unei surse de 220 V. Mi s-a indicat transferul cu echipajul din Campina, care urma sa intalneasca echipajul cu medic al Ploiestiului pe traseu. La ora 1,50 a venit echipajul ambulantei Campina, cu o masina ce nu permitea insa introducerea incubatorului. Echipajul m-a sustinut ramanand pe loc si contactand pe telefoanele proprii serviciul judetean pentru relatarea situatiei, timp in care eu insistam sa obtin un accept al unei clinici din Bucuresti. Nu am reusit sa contactez Maternitatea Giulesti si nici IOMC (Institututul de Ocrotire al Mamei si Copilului) care nu au raspuns la telefon.

Incubator incalzit cu PET-uri cu apa calda

La 2,20 a sosit ambulanta serviciului judetean, cu medic si cu un "incubator„ in care sursa de incalzire erau 2 PET-uri cu apa calda. Nici aceasta ambulanta nu era suficient de incapatoare pentru incubatorul in care se afla copilul". Micutul s-a stins la ora 8 si zece minute dimineata, in asteptarea unui telefon care sa-i dea o raza de speranta. Pentru el n-a mai fost posibil. Dupa necropsie s-a stabilit ca baietelul avea o malformatie cardiaca ce nu i-ar fi permis sa supravietuiasca. „Suntem macar linistiti stiind ca nu ar fi avut sanse sa traiasca", este declaratia Emiliei Rotaru, purtatorul de cuvant al Spitalului Campina. Minerva Stanciu, medicul pediatru nu este insa asa de categoric. „Poate ca ar fi supravietuit daca ajungea la timp la Bucuresti".

„Am mai pierdut un copil in aceleasi conditii!"

Parinti copilului sunt disperati. „Necazul nostru este cu atat mai mare cu cat anul trecut pe vremea aceasta am mai pierdut un copil in aceleasi conditii. Sotia mea este disperata si plange continuu. Desi suntem suparati nu vrem sa facem nicio reclamatie, nu ne mai luptam cu nimeni pentru ca stim ca ar fi in zadar. Dar pot sa spun ca este inadmisibil ceea ce s-a intamplat la Spitalul Campina. Cum de a fost posibil ca medicul de la maternitate sa nu vina in sala de nasteri cand stia ce probleme are sotia mea. Situatia este cu atat mai grava cu cat sarcina a fost supravegheata indeaproape de dr. Nica. Am facut chiar si ecografie 3D la cabinetul particular al dr. Nica dar nu s-a vazut nicio malformatie. Acum ne pregatim de pomana si apoi vom incerca sa avem un alt copil dar nu vom mai apela la medicii din Romania", a declarat Ciprian Dudu, tatal copilului.

Diana FRINCU  de la Monitorul de Prahova


Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa iulian.urban@gmail.com
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: