Banner

Cabana lui Sadoveanu, rezervata politistilor

Tweet this

Cabana de vanatoare a scriitorului Mihail Sadoveanu, aflata in Muntii sureanu, la aproape 1.500 de metri altitudine, pare a nu avea un statut mult diferit fata de intreaga zona a Vaii Sebesului. Uitata de timp si de cei care ar fi trebuit sa o includa intr-un circuit turistic, constructia este folosita destul de rar de catre cei care se aventureaza sa ajunga aici.
In mod normal, cabana ar fi trebuit transformata in muzeu si inclusa in circuitul turistic al zonei. Directorul Directiei pentru Cultura Alba, Matei Drambarean, a declarat ca imobilul nu este inclus pe lista monumentelor istorice. "O sa facem verificari si o sa vedem daca il putem declara monument istoric. Trebuie vazut daca a suferit modificari importante fata de perioada cand a fost construita. Este pacat sa ramana asa", a spus directorul Drambarean. De la Primaria sugag am aflat ca imobilul se afla in proprietatea Ministerului Administratiei si Internelor. "Este a Politiei. Inainte de 1989 era vila Securitatii. Ei au preluat-o si a ramas tot la ei", a afirmat viceprimarul comunei sugag, Vasile Ghiorghioiu. Faptul ca apartine structurilor Ministerului Administratiei si Internelor explica, intr-o oarecare masura, tacerea din ultimii ani in legatura cu aceasta constructie. In diferitele trasee turistice identificate de specialisti pentru Muntii Sebesului cabana este inclusa, mai ales ca se afla in apropierea drumului national. Turistul nu are insa acces inauntru si trebuie sa se multumeasca doar cu o fotografie.

Scriitorul a ridicat si o biserica de lemn
Constructia din lemn a fost ridicata dupa anul 1927, cand scriitorul Mihail Sadoveanu a ajuns pe Valea Sebesului, in timpul peregrinarilor acestuia prin tara. Impresionat de peisajul si salbaticia locurilor si fiind un pasionat vanator si pescar, Sadoveanu a decis sa construiasca o cabana pentru a avea unde locui in perioada cand ajunge in masivul sureanu. Ulterior a publicat doua volume despre aceasta zona: "Valea Frumoasei" in 1938 si "Povestirile de la Bradu-Stramb" in 1941. Impreuna cu scriitorul Ionel Pop, Sadoveanu a hotarat ridicarea unei biserici de lemn in anul 1943. Atat biserica, cat si cabana au ramas pe terenurile pe care au fost construite initial, pana in anul 1983, cand au fost stramutate la altitudini mai mari din cauza construirii lacului de acumulare Oasa. Biserica de lemn se afla acum in curtea Manastirii Oasa, in timp ce cabana lui Sadoveanu se gaseste in apropiere, pe malul lacului de acumulare. » VAnatoare
Printre cei care participau la partide de vanatoare impreuna cu Sadoveanu s-au aflat si alti mari oameni de cultura romani, cum ar fi Lucian Blaga sau Ionel Pop. "Cu maestrul Sadoveanu am mai facut eu in trecut asemenea evadari in salbaticiune si ii cunosteam si iscusinta, si placerea prepararii ambroziei: pastravi proaspeti la frigare sau infasurati in frunza de brustur si ingropati in gramajoara de jar", scria intr-una din relatarile sale Ionel Pop.

Sursa & Foto : Romania Libera
Reclamati abuzurile la adresa iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: