Doua agentii de colectare

Tweet this

Aceasta masura deriva tot din faptul ca in sistemul american al colectarii debitelor, subiect central este consumatorul , chiar daca acesta are calitatea de restantier.
Ca atare, regulamentul de lucru Fair Debt Collection Practices Act interzice unui proprietar de creante sa foloseasca concomitent serviciile a doua agentii de colectare debite , care ar derula proceduri specifice de colectare a debitelor impotriva unor restantieri.
De asemenea se interzice folosirea concomitenta a serviciilor unui avocat si ale unui colector de debite precum si, folosirea ca factor de presiune a unui colector de debite propriu concomitent cu serviciile unei agentii de colectare debite.
Justificarea este extrem de simpla si vizeaza mai multe aspecte :

1. In primul rand debitorul are dreptul sa fie contactat pentru stingerea debitului prin plata, doar de catre o singura persoana, astfel incat pe langa respectarea confidentialitatii, a protectiei datelor cu caracter personal , sa aiba si siguranta derularii negocierilor cu o singura persoana.
2. In al doilea rand este vorba de raportul dintre agentia de colectare debite si proprietarul de creante; afara de cazul in care proprietarul de creante ar accepta sa recunoasca munca ambelor agentii de colectare debite si sa le remunereze pe ambele indiferent de care din ele au determinat incasarea restantei, s-ar ridica si intrebarea : Care din cele doua agentii va fi remunerata pentru succesul operatiunii ?; Credem ca ar trebui sa se instituie sanctiuni extrem de severe pentru proprietarul de creante care solicita asistenta concomitenta a doua agentii de colectare debite, sau a unui avocat si a unei agentii de colectare debite, ori a unei agentii si a unui departament propriu de colectare debite, mai ales daca cele doua parti implicate nu au cunoaste si nu si-ar da acordul asupra acestor masuri.

Sunt state americane care interzic chiar ca in procedura de colectare a unui debit, un restantier sa fie contactat de doi colectori de debite angajati ai aceleiasi agentii, afara de cazul in care primul colector nu mai are raporturi de munca cu agentia, iar aceasta prevedere ar fi util sa fie inserata inclusiv in noua lege din Romania care va stabili cadrul de desfasurare a activitatii de colectare a debitelor .
In plus in alte state exista chiar prevederi care interzic ca un proprietar de creante sa ia o lista de creante care au fost deja in lucru pentru faza de colectare amiabila la o agentie de colectare debite si sa o mai dea in lucru, tot in faza de colectare amiabila, la o alta agentie de colectare debite . In Romania din pacate, practica "rostogolirii" creantelor de la o agentie la alta de colectare debite, inca sa foloseste de multe companii proprietare de creante , atat pe fondul inexistentei unei legi clare cat si pe fondul inexistentei unor adevarati profesionisti. Bine, calculele pot sa demonstreze ca o companie poate fi interesata sa preia o baza de date de la o firma de colectare si sa o dea in lucru tot in faza amiabila la o alta agentie de colectare debite, insa, cum ramane cu viata privata a debitorului ? daca a trecut deja printr-un ciclu de proceduri de colectare debite, in mod firesc trebuie ca proprietarul de creante sa parcurga faza procesuala. In general am regasit asemenea "rostogoliri de creante " in procedurile companiilor din Romania care nu agreeaza din diferite motive parcurgerea fazei procesuale. Cred ca aceasta este o practica gresita mai ales ca rezultatele nu au cum sa fie extrem de spectaculoase, iar in mod firesc agentia de colectare debite care ar accepta sa lucreze a doua oara aceste liste de restantieri, ar avea profituri extrem de mici si ar trebui sa respinga categoric acest sistem.
O asemenea interdictie se va regasi si in noua lege de colectare a debitelor din Romania.
Reclamati abuzurile la adresa iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: