Este inca in functie desi este anchetat de 1 an de zile si chiar daca probele sunt zdrobitoare

Tweet this

Excelent material publicat de Florin Peiu in Gardianul din 29.11.2007. Insa acest material ne trezeste o mare ingrijorare, prin prisma faptului ca, in Romania membra a Uniunii Europene este posibil ca, un politist impotriva caruia exista probe zdrobitoare si este filmat in timp ce usca in bataie un tanar, mai este la 12 luni de zile de la agresiune, inca in functie, adica ocupa postul de pozitia caruia a abuzat ca sa faca pe tortionarul.
Nu despre bataie in sine vreau sa comentez , ci despre faptul ca, un individ impotriva caruia exista probe ca a incalcat legea si a abuzat de functia lui, nu i se intampla absolut nimic , iar procurorii militari care ar fi trebuit sa il desfiinteze pana acum, nu fac absolut nimic.
Pai ce exemplu sa se mai dea infractorilor care incalca legea, celor care fura, fraudeaza sau omoara, daca ei vad la TV si in ziare ca Romania este inca tara in care anchetele procurorilor tin exact atat cat trebuie ca fapta sa se prescrie, ca dosarele de urmarire penala stau in sertare pana ce nu izbucneste cate un asemenea scandal si presa da in vileag aceste abuzuri.
Intr-o Romania normala, acest politist, ar fi fost suspendat din functie in 24 de ore de la data la care se facea publice aceste materiale, iar dupa calculele mele, daca procurorii ar fi vrut sa isi faca treaba, el ar fi fost si condamnat pentru abuz in functie si vatamare corporala .
De aceea cred ca aceste materiale publicate in presa, sunt de un bun augur pentru ca in primul rand trebuie sa dea curaj oamenilor sa demaste public orice abuzuri la care sunt martori sau victime, oamenii fiind astfel incurajati sa faca publice aceste lucruri, sa nu le fie frica sa le sanctioneze, sa discute si izoleze orice incalcare a legii sau orice masura sau nefunctionare corecta a sistemului juridic romanesc.
Sef de Politie din Suceava, filmat in timp ce batea un audiat

29.11.2007

 Un filmulet de mai putin de 30 de secunde, realizat intr-una dintre camerele Inspectoratului de Politie Judetean Suceava, absolut socant, demonstreaza ca unii politisti continua sa lucreze ca niste adevarati militieni. Seful Biroului de Investigatii Criminale al Politiei Municipiului Suceava, comisarul Ioan Halaicu, a fost filmat cu telefonul mobil in timp ce a batut un tânar de etnie roma adus la politie pentru audieri. Imaginile sunt structurate in doua filmulete scurte.

Hotarât sa afle informatii de la tânar, comisarul de politie, distins anul trecut cu titlul de cel mai bun politist al anului din Suceava, a apelat la metode de tortura folosite din plin de Militia comunista. Il asaza pe acesta in genunchi, pe un scaun, si il loveste, cât il tin puterile, peste fund si tendoane cu un baston. 
La inceputul acestui an, un tânar din judetul Hunedoara, care vindea maruntisuri pe strazile din Suceava, a fost implicat intr-un scandal la un restaurant din Suceava. Adus la sediul Politiei, acesta a fost condus in biroul sefului de la Investigatii Criminale. In primele imagini, cu un baston in mâna, comisarul ii ordona tânarului sa se aseze, in genunchi, pe un scaun de lemn aflat in fata sa.
 „Eu n-am facut nimica!", striga disperat comerciantul. „Cum nimica?", se aude raspunsul lui Halaicu. Ii ordona victimei sale sa stea cu picioarele lipite si sa se aplece in fata. Brusc, omul legii ii aplica un baston in partea dorsala tanarului, care urla de durere. In a doua serie de imagini, se distinge incercarea comisarului de a scoate informatii de la hunedorean. „Te duci la Bacau?" sau „De la Hunedoara unde te-ai dus?", intreaba omul legii. El si alti politisti aflati in aceeasi camera, care nu se vad in imagini, se distreaza copios pe seama victimei, invitân-d-o sa consulte o harta. Din nou, brusc, comisarul isi ia avânt si ii mai aplica un baston peste tendoane tânarului. Coplesit de durere, acesta sare de pe scaun si urla de durere. 

Inca mai lucreaza in politie
Imaginile, surprinse pe telefonul mobil, au fost puse la dispozitia procurorilor Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Suceava chiar de catre IJP Suceava. In urma cu o luna de zile, procurorii au demarat actiunea de incepere a urmaririi penale impotriva comisarului. Fapta acestuia este incadrata la articolul 250 din Codul Penal, respectiv purtare abuziva. „Amenintarea savârsita de catre un functionar public se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau amenda penala. Lovirea sau alte acte de violenta savârsita de catre un functionar public se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda", se specifica in Codul Penal, la articolul 250. Comisarul va fi suspendat din politie abia dupa ce va fi trimis in judecata. Pe toata perioada cercetarilor nu va mai putea sa ocupe nici o functie in cadrul politiei. Doar daca va fi gasit nevinovat, comisarul ar mai putea sa revina in politie. Cel mai probabil, inregistrarea cu telefonul mobil a fost realizata chiar de unul dintre subordonatii lui Halaicu, care i-ar fi platit astfel o serie de polite mai vechi. Comisarul Razvan Andreica, subalternul comisarului Ioan Halaicu in cadrul Biroului de Investigatii Criminale, este cel banuit de toata lumea ca ar fi filmat „ancheta".
Florin Paiu
Reclamati abuzurile la adresa iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: