Banner

Cresc ratele lunare la creditele bancare

Tweet this

Deja doua banci , Bancpost si Volksbank, care faceau parte din plutonul celor care incercau atragerea clientilor prin dobanzi mici la creditele imobiliare si de consum, au anuntat faptul ca, vor creste de la 1 noiembrie, valoarea dobanzilor practicate, aliniindu-se astfel la politica generala a pietei, impusa de marile banci care domina piata bancara romaneasca.
Acest lucru se va simti direct in portofelul celor care au contractat credite de la cele doua banci, intrucat rata lunara care va trebui achitata va creste , marind sarcina financiara asupra imprumutatilor.
In general este vorba de credite acordate acum 2-3 ani de zile , iar oficialii celor doua banci spun ca, aceasta marire a dobanzilor s-a facut ca urmare a presiunii internationale " piata internationala suferind ajustari semnificative in ultimii ani"; asa cum am mai spus, din pacate cei care solicita credite de consum sau imobiliare, sunt protejati la nivel zero in fata optiunilor pe care le are banca de a majora valoarea dobanzilor, intrucat clauzele contractuale le sunt total defavorabile.
Urban Iulian
Iat: stirea
Se scumpesc creditele vechi
27 Octombrie 2007
Consuela Stegarescu
Ev.Zilei

Bancpost a anuntat marirea dobanzilor la imprumuturile pentru case. In urma cu cateva saptamani, si Volksbank anunta aceeasi masura.

Bancpost a marit, saptamana trecuta, dobanzile la creditele imobiliare acordate in urma cu aproximativ trei ani. Ce inseamna pentru clienti marirea dobanzilor? Cresterea ratelor pe care le vor plati luna de luna. La un credit de 30.000 de euro, de exemplu, rata lunara va creste cu 14 euro, ajungand la 386 de euro.

Din luna noiembrie, banca va opera noi majorari de dobanzi la o parte din imprumuturile ipotecare vechi. La creditele in euro dobanzile vor creste cu 0,6 puncte procentuale, iar la cele acordate in lei si franci elvetieni vor fi marite cu 0,5 puncte procentuale. La respectivele produse banca practica in prezent dobanzi incepand cu 8,9% la euro, 6,5% la franci elvetieni, respectiv de 10,9% pentru lei.

Dobanzile marite de Bancpost sunt variabile, dar nu fluctueaza in functie de indicii de referinta pentru moneda in care a fost luat creditul, ci in functie de indicele de referinta al bancii.

In cazul creditelor imobiliare acordate in 2004, oficialii bancii precizeaza ca, „din momentul acordarii, aceste dobanzi au fost majorate doar o singura data (in 2005), desi indicii pe piata internationala au suferit ajustari semnificative in ultimii ani". Indicele de referinta pentru moneda europeana a inregistrat cresteri de peste doua puncte procentuale.

Daca dobanzile percepute de Bancpost ar fi fost legate de indicii de referinta, dobanzile suportate de clienti ar fi crescut in intervalul trecut de la luarea creditului.

Volksbank: dobanzi mai mari si la consum

Volksbank a marit si dobanzile la creditele de consum in euro. Dobanzile nominale practicate de banca la imprumuturile de nevoi personale luate in moneda europeana au crescut de la 8,5% la 11,5%. Dobanda anuala efectiva practicata de banca a ajuns astfel de la circa 19% la aproximativ 23%. Pentru clienti, aceasta inseamna marirea ratelor cu circa 4 euro in cazul unui credit de 2.800 de euro luat pe cinci ani.

Banca a anuntat in urma cu cateva saptamani numai marirea dobanzilor la creditele cu garantii reale. La imprumuturile ipotecare acordate in euro, dobanda perceputa, despre care banca a spus mult timp ca este „fixa", a crescut de la 5,95% la 7,45%. Cauza: cresterea costurilor directe, din cauza majorarii indicelui de referinta pentru moneda europeana, si a celor indirecte. 
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


1 Comentariu pana acum»

  1. Bogdan said

    am November 20 2007 @ 1:00 am

    Am sa incerc sa dau in judecata Volksbank, dupa ce vorbesc cu toti prietenii mei care au studii de specialitate, intrucit marirea acestei dobinzi este o grosolanie, o mirsavie si in esenta o escrocherie ! Daca nu exista solutii legale, am sa incep o campanie ca sa le subminez imaginea bine intretinuta cu banii imprumutatilor.

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: